Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Előzzük meg az elhízást!
Évek óta szervez prevenciós programokat az elhízás elleni világnapon a Soproni Gyógyközpont. – A megelőzés a legfontosabb: ha a túlsúly kialakult, a több évtizedes rossz szokásainkon nehéz változtatni – mondta dr. Fejes Gábor. Fotók: Soproni Téma-archívum

A legfontosabb a helyes szokások kialakítása már egészen fiatal kortól

Előzzük meg az elhízást!

| Huszár Judit | Városi hírek

Népbetegség – így nevezik a szakemberek az elhízást. Megdöbbentő adat, de tízből 7 magyar felnőttet érint. Ráadásul nem csak esztétikai probléma! A túlsúly számtalan súlyos betegség kialakulásához vezet, a várható élettartamot pedig jelentősen csökkenti.

Május 22-én elhízás elleni prevenciós programokat szervez a Soproni Gyógyközpont. A Várisi úton 13 órától szűrővizsgálatokat tartanak, dietetikusok és mozgásterápiás szakemberek adnak tanácsokat, valamint közös erdei séta is indul. Évek óta nagy hangsúlyt helyeznek a megelőzésre, amelynek most az európai elhízás elleni világnap ad apropót.

– A prevenció a legfontosabb: ha a túlsúly már kialakult, több évtizedes rossz szokásaink vannak, azokon nehéz változtatni – kezdte dr. Fejes Gábor, a Soproni Gyógyközpont orvos–igazgatója. – Elsőként fontos definiálnunk az elhízást: a zsírraktárak kóros felszaporodását értjük alatta, amely a várható élettartamot csökkenti, az egészséget károsítja, és súlyos betegségek kialakulásához vezet. A magyar lakosság sajnos előkelő helyen áll az európai és világranglistán is már évtizedek óta.

Az elhízás a legkönnyebben a BMI-indexszel mérhető. Osszuk el a testtömegünket a méterben mért testmagasságunk négyzetével! Ha ez a szám 18 és 25 közötti, akkor normál testalkatról beszélünk. 25 és 30 között túlsúlyról, 30 feletti BMI esetében elhízásról van szó, 35 felett pedig már kóros az elhízás. A testsúlytöbblet hátterében az esetek 85 százalékában a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód áll, mindössze 15 százalékban okozza valamilyen (többnyire endokrin eredetű) betegség.

– Az életkor előrehaladtával nő az elhízottak aránya – folytatta dr. Fejes Gábor. – Míg a 14–18 évesek 20 százaléka túlsúlyos, addig a 35–65 közöttieknél ez az arány már 45–50, a 65 felettieknél pedig 70 százalék. Nincs olyan szervünk, amelyet ne érintene hátrányosan az elhízás. Növeli a szív- és érrendszeri, az anyagcsere- és mozgásszervi betegségek kialakulásának esélyét, hajlamosít a daganatos betegségekre. Az összes halálozás 20–30 százalékáért a túlsúly felel, szóval nem lehet félvállról venni.

A szakember szerint a legfontosabb a helyes szokások kialakítása már fiatal kortól. Egészséges étkezés mellett heti 150 perc közepes intenzitású testmozgás ajánlott. Ha valaki elhízott, akkor érdemes felkeresnie először a háziorvosát, aki beutalhatja a kórház különböző szakrendeléseire.

– Több területen is tudunk segíteni – tette hozzá dr. Fejes Gábor. – Először is fontos a belgyógyászati kivizsgálás, cukorprobléma esetén a diabetológia. Elérhető a dietetikusi szolgálat, munnkatársai a helyes étrend kialakításához adnak hasznos tanácsokat. A mozgásterápiás szakemberek a megfelelő mozgásforma kiválasztásában is segítenek, de szükség esetén pszichológiai támogatást is nyújtunk. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.