Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Emlékezni és emlékeztetni
Léderer Gertrúd és Büchler András Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Emlékezni és emlékeztetni

| Városi hírek

A holokauszt magyarországi áldozataira, ezen belül 1860 soproni zsidó polgárra emlékeztek április 16-án, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján a papréti holokauszt emlékműnél.

 – Imáink és fohászaink örök érvényűek – mondta Büchler András, a Soproni Zsidó Hitközség elnöke, majd arról szólt, hogy elhagyatott zsinagógák több helyütt is vannak, de Sopron a tekintetben különleges hely, hogy az itteni zsidó közösség a város vezetésében partnerére talált.

– Az, hogy ebben a városban 75 évvel az itt történt borzalmak után fejlődhet egy zsidó közösség, úgy, hogy a város vezetősége és közössége egyaránt lehetőségének érzi, hogy együtt épüljön, fejlődjön, gondolkodjon velünk, az igazi csoda – tette hozzá Büchler András.

A megemlékezés záróaktusaként a város és az önkormányzat nevében dr. Fodor Tamás polgármester, dr. Simon István alpolgármester és Barcza Attila országgyűlési képviselő helyezett el koszorút a Kutas László szobrászművész által készített emlékműnél. A megemlékezésen jelen volt és Büchler Andrással együtt koszorúzott Léderer Gertrúd soproni holokauszt-túlélő is. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.