Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Esély Sopronnak

Dr. Farkas Ciprián: A gazdaság megerősítése kiemelt feladat

Esély Sopronnak

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– A 2024-es költségvetés stabil, ami lehetővé teszi, hogy városunk fejlődése lendületben maradjon – jelentette ki dr. Farkas Ciprián. A polgármester a lapunknak adott interjúban kitért arra is, hogy az elmúlt időszak fejlesztései miként segítik a gazdaságot és a folyamatos fejlődést.

– Polgármester úr, túl vagyunk az esztendő egyik legfontosabb önkormányzati ülésén, amelyen egyhangúlag fogadták el Sopron idei költségvetését.

– Valóban így történt, de a kép ennél sokkal árnyaltabb, ugyanis a baloldali politikusok nem vettek részt az ülésen.

– Bocsásson meg, de az ellenzék az egész világon azzal demonstrálja egyet nem értését az adott hatalommal, hogy nem szavazza meg a költségvetést. Legyen szó akár egy országról, akár egy településről.

– Igen, de esetünkben meg sem jelentek a képviselőik, így eleve feladták, hogy kifejtsék egyetértő vagy ellenző véleményüket a város legfontosabb rendelete kapcsán. Más lett volna a helyzet, ha részt vesznek az ülésen, és elmondják az álláspontjukat, hiszen a város életéről volt szó. Így viszont cserbenhagyták választóikat, nem tettek eleget kötelezettségüknek.

– Mire elég az idei költségvetés?

– Mielőtt erre válaszolok, fontos emlékeztetni, hogy milyen rendkívüli időszakot hagytunk magunk mögött, amely még napjainkban is érezteti hatását. Járvány, háború, energiaválság és magas infláció – hogy csak a legjelentősebbeket említsem. Mindezek ellenére, összhangban a kormány eredményes gazdaságpolitikájával, Sopronban is sikerült olyan megoldásokat találni, amelyek biztosították a közszolgáltatások fenntartását úgy, hogy a fejlesztések sem álltak le, és a baloldali receptekkel ellentétben adót sem emeltünk. Voltak kellemetlenségek, de a soproniak bizalmának és türelmének köszönhetően együtt túllendültünk egy nehéz időszakon.

– A fejlesztésekről majd váltsunk szót, de most térjünk vissza a költségvetéshez, amelynek főösszege valamivel több mint 23 milliárd forint!

– Fontos ismérv, hogy a bevételi és a kiadási oldal egyensúlyban van. A költségvetés biztosítja a kötelező és az önként vállalt feladatok teljesítését, mint például a kulturális és a civil szféra, valamint a sportélet támogatását.

– Mi lesz a folyamatban lévő fejlesztésekkel?

– Folytatjuk mindegyiket, hiszen az a célunk, és azért dolgozunk, hogy Sopron fejlődése lendületben maradjon. A piac tavasszal elkészül, folytatódik az M85-ös építése egészen az országhatárig. A tervek szerint az év végére, legkésőbb a következő év elejére készre jelentheti a kivitelező. A város életében azonban lesz egy újabb fontos mérföldkő, ugyanis elkészül az M85-öshöz kapcsolódó északnyugati elkerülő, amely könnyebbséget jelent majd azoknak az Ausztriába utazóknak, akik Ágfalván, az ágfalvi lakóparkban, a Kutyahegyen vagy Bánfalván élnek. Ugyanakkor jelentős teherforgalomtól szabadul meg a város, hiszen a kamionok és a tehergépkocsik Sopron határától az elkerülőúton folytathatják csak az útjukat, s az autóúton át az északnyugati elkerülőn érik el céljukat, például a sörgyárat.

– Az M85-ös megépítése meghatározó nemcsak a magánéletünkben, de a város gazdasága szempontjából is.

– Az autóút felbecsülhetetlen jelentőségű. Megépítése kiemelt része annak a törekvésünknek, hogy megerősítjük a helyi gazdaságot. A Sopront magába záró zsák szája kinyílt, így adott a lehetőség, hogy a várost minden irányból gyorsan elérhessék a vállalkozások. Hogy ez így legyen, a kormány támogatásával kialakítottuk a közel 30 hektáros ipari parkot abban a reményben is, hogy a szomszédságában lévő, folyamatosan fejlődő GYSEV logisztikai központjával együttműködve jelentős vasúti és közúti logisztikai bázis jöjjön létre. A kormánnyal folyamatosan tárgyalunk, s jó esélyeink vannak, hogy terveink megvalósulnak. A helyi kis- és középvállalkozások számára hoztuk létre az inkubátorházat, így is segítve munkájukat. A helyi gazdasági élet szereplői jelentősen fejlődtek az elmúlt időszakban, részben kormányzati, részben pedig saját forrásból. Ehhez a témakörhöz kapcsolódik a munkaerő kérdése. Magyarországon ma már munkaerőhiány van, s ez Sopronra hatványozottan igaz, elsősorban az ausztriai munkavállalások miatt. Célunk, hogy minél többen itthon dolgozzanak, s olyan szakemberek kerüljenek ki a szakképzési intézményekből, akik értik a kor kihívásait. Ennek a követelménynek magas szinten felel meg a soproni szakképzés.

– Az előzőekben a legnagyobb fejlesztésekről beszéltünk, de a városban példátlan mértékű volt az autóúton kívüli közlekedési infrastruktúra fejlesztése is.

– Az elmúlt öt évben közel 100 utcát újítottunk fel, és megépítettük az Árpád utcai parkolóházat. Közel 900 új parkolót létesítettünk, s biztonságosabbá tettünk számos gyalogos átkelőhelyet. Természetesen tudjuk, hogy van még tennivaló, ezért a felújításokat lépésről lépésre folytatjuk városszerte.

– Eddig nem esett szó a Fertőről, pedig a jövőben fontos szerepet játszhat nemcsak a turizmusból élők életében, de a város gazdaságában is.

– A város fejlesztése sohasem rögtönzéssel történt és történik. Vagyis komplex módon, az élet minden területét igyekszünk figyelembe venni. A turizmus Sopronban is húzóágazat kell, hogy legyen, hiszen páratlan adottságokkal rendelkezik városunk. Ennek érdekében már eddig is sokat tettünk, de a Fertő-part jelenleg is tartó fejlesztése elengedhetetlen. A gazdaság és a turizmus megerősítése ad esélyt Sopronnak, hogy fejlődése fenntartható legyen. Éppen ezért nem fogjuk hagyni, hogy a baloldal és álcivil szervezetei ellehetetlenítsék a Fertő-part fejlesztését.


– A helyi kis- és középvállalkozások számára hoztuk létre az inkubátorházat, így is segítve munkájukat – nyilatkozta a Soproni Témának dr. Farkas Ciprián polgármester. Fotó: Sopronmédia


Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.