Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fiatalos megoldásokkal
Folczné Polgár Annamária, Ábrahám Gergő, dr. Koncz Zsófia, Barcza Attila, dr. Farkas Ciprián és Tölli Balázs az idei IdeaFest ötletverseny meghirdetésén a soproni városházán. Fotó: Elek Szilveszter

A versenyen 133 csapat között diadalmaskodtak a berzsenyisek

Fiatalos megoldásokkal

| Etzl Edgár | Városi hírek

Idén is dolgozhatnak a jövő kihívásain a középiskolások az IdeaFest ötletversenyen – ezt Sopronban jelentették be a múlt héten.

A helyszínválasztás nem volt véletlen, hiszen a Technológiai és Ipari Minisztérium INPUT Programjában szervezett tavalyi, első ötletversenyt a 133 résztvevő csapat közül soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium nyerte. A diákok egy Raceentr.io nevű felületet fejlesztettek, amelyen sportversenyek szervezése és az azokra való nevezés is megoldott. (Erről lapunkban is beszámoltunk: Soproni diákoké volt a legkreatívabb ötlet, Soproni Téma, 2022. május 4.)


A rendezvényen dr. Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese köszöntötte a győztes csapat tagjait, Ábrahám Gergőt, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium tanulóját, Folczné Polgár Annamária felkészítő tanárt, valamint Dunaveczki Attila mentort.

Dr. Farkas Ciprián polgármester elmondta: a tavalyi verseny eredménye mutatja, hogy Sopronban nemcsak sok iskola van, de jó minőségű az oktatás is.


Dr. Solymár Károly Balázs, a TIM technológiáért felelős helyettes államtitkára hozzátette: idén is a Budapesten és Pest megyén kívül élő 14 és 18 év közötti, 3 fős csapatok jelentkezését várják, akik szívesen dolgoznának innovatív ötleteken az energetika, a klímapolitika, az ipari digitalizáció vagy akár a foglalkoztatás területén. A tét nem kicsi: az első helyezett Észak-Amerikában, a második Finnországban, a harmadik Németországban vehet részt tanulmányúton, a területi döntőbe jutott csapatok is izgalmas nyereményekkel gazdagodnak. A diákok november 9-ig jelentkezhetnek az ötletversenyre a www.ideafest.hu oldalon.

Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője köszöntőjében elmondta, rengeteg tehetséges fiatal van Magyarországon, és bízik benne, hogy idén is jól szerepelnek a soproniak a megmérettetésen.

Kapcsolódó cikkek