Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Folyamatos fejlődés

Dr. Farkas Ciprián: Nehéz időszak volt, de kiálltuk a próbát

Folyamatos fejlődés

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Az újraindítási programmal egy nehéz időszakot hagyhatunk most magunk mögött. A kihívások ellenére azonban jó úton haladunk, hiszen számtalan olyan fejlesztést sikerült megvalósítanunk, melyekkel előrébb lépett városunk. Dr. Farkas Ciprián polgármestert arra kérte szerkesztőségünk, összegezze az év legfontosabb történéseit.

– Polgármester úr, egy nehéz és zaklatott év vége felé közeledünk. Hogyan értékeli az elmúlt időszakot?

– Munkánkat és a családok életét valóban számos tényező nehezítette. Ezek okai azonban nemcsak városunkon, de az ország határain is túlmutatnak. Gondoljunk csak a világjárvány utóhatásaira, az orosz–ukrán háborúra, az elhibázott brüsszeli szankciókra és az abból következő energiaválságra, a magas inflációra! A legújabb nemzetközi konfliktus pedig a Hamasz terrortámadása Izrael ellen. Történelmi időket élünk, de a kormány következetes és előrelátó politikájának köszönhetően lassan magunk mögött hagyjuk a gazdaságunkat bénító hatásokat, drasztikusan csökken az infláció, emelkednek a reálbérek, így minden jel arra mutat, hogy jövőre visszatér a gazdasági növekedés.

– Sopronban jelenleg mi a helyzet?

– Aki Sopronban jár, az lépten-nyomon a fejlődés jeleit látja. A már említett kihívások azonban minket sem kíméltek. A közös erőfeszítéseink ugyanakkor célt értek, hiszen egy nehéz időszakot hagyhatunk magunk mögött az újraindítási programnak köszönhetően. Ennek tálalása kapcsán azonban számos hamis, a tényeket elferdítő, az embereket szándékosan megtévesztő állításokkal találkozhatunk az ellenzék részéről. Persze a munkánk elismeréseként is értékelhetjük, hogy egyre frusztráltabbak a baloldali politikusok. A viccet félretéve, itt persze komoly dolgokról van szó. Nekik az egyetlen céljuk jelenleg az, hogy lejárassák a saját városukat. Építeni nem tudnak, így a rombolást választják. A tények azonban makacs dolgok. Megépült az M85-ös gyorsforgalmi út, a Rendészeti Integrált Központ, az új Lőver uszoda, a Soproni Múzeumnegyed, az inkubátorház, a Hillebrand utcai bölcsőde, megújult továbbá a Lenck-villa, a Szent Mihály-templom, a Lenkey utcai rendelőintézet, számos út, járda, park és zöldterület, a sort pedig még hosszan folytathatnánk. Ez a soproni emberekkel és a magyar kormánnyal végzett közös munkánk eredménye.

– Hol tart a már említett újraindítási program megvalósítása?

– Az újraindítási program karácsonyig teljes egészében megvalósul. Visszatér a teljes közvilágítás, december 10-én érvénybe lépett az új, a soproniakat jobban kiszolgáló, ütemes és sűrűbb buszmenetrend. A Gyermek- és Ifjúsági Központ pedig újra színes programokkal várja a soproni családokat, a város közösségeit. Érdemes azonban azt is tudni, hogy ha a baloldali politikusokon múlt volna, most nem lenne újraindítási program. Ők ugyanis nem szavazták meg a költségvetési rendelet módosítását, amely lehetővé tette az újraindítási program megvalósítását. Ez a képmutató politika a vízmű ügyében is tetten érhető a részükről.

– Mi a probléma a vízművel?

– A baloldalnak valójában az a problémája, hogy továbbra is a nemzeti vagyon része marad a soproni vízmű. Pontosan emlékszünk rá ugyanis, hogy mit tettek a baloldali kormányok és a baloldali vezetésű önkormányzatok 2010 előtt. A Gyurcsány és Bajnai kormányok idején a baloldal kiárusította az országot, külföldi kézbe játszotta át a nemzeti vagyont, így a közművállalatokat is. Budapesten és Pécsett is francia nagyvállalatok kaparintották meg a víziközműcégeket, akik azután minden felmerülő költséget a családokra hárítottak. Ha a baloldalon múlna, már külföldi kézben lenne a Soproni Vízmű Zrt. is, a családok pedig a mostani díjak sokszorosát fizetnék a szolgáltatásért.

– Tekintsünk egy kicsit előre is! Milyen fejlesztések várhatóak a következő évben?

– Tavasszal átadjuk az új piacot, az M85-ös autóúthoz kapcsolódó északnyugati elkerülőutat. Épül az alagút is, folytatódik a Fertő-part fejlesztése, jelentős energetikai fejlesztések kezdőnek a szakképzési centrum intézményeiben, valamint további terveink és céljaink is vannak. Meggyőződésem, hogy Sopron legszebb évei még előttünk állnak.

– Polgármester úr, néhány nap, és elérkezik karácsony szent ünnepe. Mit üzen a soproni embereknek?

– Elsősorban köszönetet mondok minden soproninak, hiszen együtt éltük át a nehéz időszakokat, s együtt örültünk városunk gyarapodásának, amely példátlan volt, akár száz évre is visszatekintve. Hálás vagyok türelmükért és megértésükért is, hiszen az elmúlt hónapok mindannyiunkat próbára tettek. Legyen áldott a karácsonyuk, teljen nyugalomban és békességben! 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.