Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

A városban nem emelnek adókat, és hitelt sem vesznek fel

Folytatódó fejlesztések

| Munkatársunktól | Városi hírek

Elfogadták a 2023-as költségvetést, pályázatot írnak ki a Soproni Múzeum igazgatói, valamint a Pro Kultúra ügyvezetői posztjára, Sopronért Emlékérmet kap Gálné Kapás Márta, a soproni Baptista Pont korábbi vezetője – ezekről is döntöttek a múlt csütörtöki közgyűlésen.

A február 23-i rendes közgyűlésen 14 előterjesztés szerepelt, majd két rendkívüli ülést is tartottak a képviselők. A közgyűlés kezdetén a jelenlévők egyperces néma felállással emlékeztek meg a nemrégiben elhunyt dr. Czike Albertről, Sopron korábbi alpolgármesteréről.

Elfogadták a költségvetést

A legfontosabb pont az idei költségvetés volt. Dr. Farkas Ciprián polgármester felvezetőjében elmondta: a rendszerváltás utáni eddigi legveszélyesebb időszakban élünk. A városvezetők és önkormányzati képviselők nemet mondanak az adóemelésekre, az idegen érdekek kiszolgálására és a hibás szankciós politikára. Az előterjesztés szerint a városban nem emelnek adókat, és hitelt sem vesznek fel a feladatok ellátására. Az önkormányzat tervezett bevételi és kiadási főösszege 24.805.919.540 forint. Idén sor kerülhet a Bécsi úti határkilépő épületeinek rendezésére, a Ravazd utcában és a Balfi utcában az út- és csapadékcsatorna építésére, a jereváni tó medrének és partjának fejlesztésére, valamint a városi könyvtár tetőszerkezetének és a papréti tornacsarnoknak a felújítására. A városi stadion nyugati lelátóját lefedik, klubépületet, vizesblokkokat, valamint egészségügyi helyiséget alakítanak itt ki. A város elektromos busztöltőt szerez be a zöldbusz-mintaprojekthez, bővíti a közvilágítást, fejleszti a buszvárókat. A városháza akadálymentesítése érdekében liftet építenek az épület udvarára. Elkészítik a Hűségparkot, új játszótereket építenek, bővítik a meglévőket. Tervbe vették a pedagógiai intézmények, orvosi rendelők és zajvédő falak felújítását is. Elindíthatják a Várkerület Portál Programot, amelynek keretében a felújított Várkerületen lévő üzletek pályázhatnak egységes utcafront és kirakatok kialakítására.

A költségvetést végül másfél órás vita után 13 igen, 2 nem szavazattal és 1 tartózkodással fogadta el a közgyűlés.

Több óvodai csoport

Emellett döntöttek arról is, hogy pályázatot írnak ki a Soproni Múzeum intézményvezetői posztjára, mivel dr. Tóth Imrének, az intézmény jelenlegi igazgatójának megbízatása 2023. június 1-jén lejár. A magasabb jelentkezésszám miatt a közgyűlés ezúttal is egyhangúlag elfogadta az óvodai csoportok számának növelését, a csoportférőhelyek 20 százalékos bővítését, valamint jóváhagyta az óvodák pedagógus- és pedagógiai munkát segítő alkalmazotti létszámát a 2023–2024-es nevelési évre.

A képviselők döntöttek városunk 2023-as közbeszerzési tervéről is.

Sopron csatlakozik a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségéhez.

A közgyűlés elfogadta, hogy a Soproni Vízművel kötött csapadékcsatorna-üzemeltetési szerződést közös megegyezéssel felmondják, hiszen a víziközmű-szolgáltatást az ellátás biztonsága érdekében állami gondoskodásba adták.

Sztárok a barlangban

Mivel nem érkezett érvényes pályázat a Pro Kultúra ügyvezetői álláshelyének betöltésére, így a közgyűlés megszavazta, hogy azt eredménytelennek nyilvánítsák, és új pályázatot írjanak ki.

A közgyűlés elfogadta a cég 2023-as üzleti tervét. A Soproni Petőfi Színház tervezett bemutatói és előadásai között szerepel például a Két úr szolgája, a Csoportterápia, a ­Chicago, a Bolha a fülbe, a Grand Hotel, A hóhér kötele, A vén bakancsos és fia, a huszár, a Rómeó és Júlia. A fertőrákosi barlangszínházban a tervek szerint bemutatják például a Vadak urát, a Cinderellát, a Hegedűs a háztetőnt, a Mágnás Miskát, de fellép például Ákos, Fenyő Miklós, a Neoton és a 100 tagú cigányzenekar is.

A második rendkívüli ülésen döntöttek a Sopronért Emlékérem adományozásáról, amelyet Gálné Kapás Márta, a soproni Baptista Pont korábbi vezetője kap áldozatos munkájáért.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.