Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fontos a megfelelő hallás
Dr. Koloszár Miklós Fotó: Pluzsik Tamás

Fontos a megfelelő hallás

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Nagyon fontos, különösen gyermekkorban a hallás gondozása, annak ellenőrzése és az esetleges halláscsökkenések kiszűrése. Ahhoz ugyanis, hogy a gyermekek szellemi fejlődése megfelelő legyen, hogy a verbális és az akusztikus információkat a gyermek fel tudja dolgozni, ép hallásra van szükség.

– A hallást érintő gondok alapvetően két típusba sorolhatók: hallássérülés, illetve halláscsökkenés – mondta dr. Koloszár Miklós fül–orr–gégész szakorvos, a Soproni Gyógyközpont osztályvezető főorvosa. – A hallássérülteket műtéttel, gyógyszeres kezeléssel, különféle orvosi beavatkozásokkal nem tudjuk gyógyítani. A verbális információk befogadását ilyen esetben segítheti valamilyen segédeszköz, például a hallókészülék, de emellett a hallássérültek sok esetben speciális pedagógiai módszereket is igényelnek.


Míg az előbb említett esetek szerencsére nem túl gyakoriak, annál több esetben szűrnek ki a szakemberek olyan eseteket, amikor átmeneti halláscsökkenésről van szó. Ennek hátterében állhatnak különböző hurutos megbetegedések vagy egy középfülgyulladás, illetve akár egy megnagyobbodott orrmandula is. Ilyen esetekben a halláscsökkenést gyógyszeres kezeléssel, műtéttel, illetve egyéb beavatkozásokkal tudják orvosolni, mellyel teljes gyógyulást lehet elérni.
Nagyon fontos, hogy az ilyen jellegű halláscsökkenéseket időben kiszűrjék. Már újszülött korban is végeznek ilyen jellegű vizsgálatokat, majd később az oktatási intézményekben is rendszeres hallásszűréseken vesznek részt a gyerekek.


– Sajnos az a tapasztalatunk, hogy azok a szakemberek, akik ezeket a vizsgálatokat végzik, sok esetben a problémás gyerekeket nem a Soproni Gyógyközpontba, hanem teljesen feleslegesen és érthetetlen módon a megyeszékhely egyik magánrendelésére irányítják – fogalmazott dr. Koloszár Miklós. – Sajnos több esetben is előfordult már, hogy csak sikertelen kezeléseket követően fordultak hozzánk a szülők. Hangsúlyozni szeretném, hogy osztályunkon a kor színvonalának megfelelően minden személyi, szakmai és tárgyi feltétel adott ahhoz, hogy ezeket az eseteket a fentebb említett módon kezeljük és sikeresen meg is gyógyítsuk.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.