Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fraknói gyalogtúra
Minden évben sokan vesznek részt a fraknói túrán fotóarchívum: Pluzsik Tamás

Húsz kilométert gyalogolnak Ausztriából Brennbergig

Fraknói gyalogtúra

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Tizenötödik alkalommal rendezi meg a Perkovátz-Ház Baráti Kör a fraknói gyalogtúrát a madarak és fák napjához kapcsolódóan. A neves napot a középiskolai tanulmányait a soproni bencés gimnáziumban végző Chernel István ornitológus szervezte meg először Magyarországon 1902-ben.

– Baráti körünk régi, Sopron vármegyei hagyományt élesztett újjá, melyet én magam akár családi hagyománynak is tekinthetek – mondta Perkovátz Tamás. – Annak idején, kora tavasszal már a szüleim, nagyszüleim, sőt az ő nagyszüleik is rendre fölkerekedtek és elzarándokoltak az 1670-ben épült Szent Rozália-kápolnához, hogy kérjék a szent közbenjárását a ragályos betegségek elkerüléséért, valamint, hogy a szőlőjüket is óvja minden bajtól, veszedelemtől.


Perkovátz Tamás a kezdetektől a főszervezője az egyre népszerűbb gyalogtúrának, amelyet ezen a hétvégén, május 12-én, szombaton rendeznek meg. – Gyalogtúránkat évek óta Fraknóról indulva, vagyis a régi hagyományokhoz képest fordított irányban tesszük meg, ezzel inspiráljuk a határ túloldalán élő barátainkat és egyúttal praktikus lehetőséget biztosítunk nekik, hogy minél nagyobb számban csatlakozzanak a túrához. A végállomás minden esetben Brennbergbánya, a kiindulópontja lehet Savanyúkút (Bad Sauerbrunn) vagy Fraknó (Forchtenstein), de a fix találkozási pont az a Rozália-kápolna, ahonnan egy rövid ökumenikus áhítatot követően fél 11 körül együtt indulunk el az egykori országhatár mentén Szikra (Sieggraben) felé.


Immáron az is hagyomány, hogy a szikrai sportpályán fogadja a túrázókat Vinzenz Jobst, a község polgármestere, majd rövid pihenőt követően to­vább­in­dul a társaság Asztalfőre (Herrentisch), ezt követően végighaladnak a trianoni országhatáron, érintve Ilona-aknát (Helenenschacht). Innen már valóban csak egy „nagyobb ugrás” Brennbergbánya, ahol a templom előtti téren gulyáslevessel várják a szervezők a megfáradt vándorokat.


– Néhányan a kezdetektől részt vesznek a túrán – tudtuk meg Perkovátz Tamástól –, például Krisch Imre tanár úr és barátja, gimnáziumi osztálytársa, Fülöp László, akik lassan a rangidősei is lesznek a túrának, de szép számmal vannak fiatalok is a közel félezer résztvevő között, így volt már példa arra is, hogy egy kétéves kislány is megtette a több mint húsz kilométeres gyalogutat – nyilván hathatós szülői segítséggel.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.