Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hol járunk?  - Dr. Firbás Oszkár emlékkőasztal Görbehalmon

Rejtvény

Hol járunk? - Dr. Firbás Oszkár emlékkőasztal Görbehalmon

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Az andezitlávából készült emlékkőasztalt egykori hálás tanítványai állították három évvel ezelőtt dr. Firbás Oszkár erdőmérnöknek, a soproni erdészeti technikum egykori mérnök-tanárának.


„Nemzettudatot, magyarságtudatot, hazaszeretet és a szakmát tanította nekünk. Rengeteget adott, nemcsak szakmailag, erdő- és fahasználattanban, vadgazdálkodásban, de leginkább apánk helyett apánk is volt itt, Sopronban”, fogalmazott az emlékkőavatáson az 1965-ben végzett osztálytársak nevében Kertész József, aki egykori tanárával és osztálytársaival együtt 1962-ben részt vett a Fehér Dániel-forrás foglalásán, kiépítésén. Mint az avatáson is elhangzott, a kő a szeretett tanár „keménységét”

szimbolizálja.

Dr. Firbás Oszkár 1923-ban született Szegeden, 1941-ben a szülővárosában érettségizett. Erdőmérnöki diplomáját 1947-ben szerezte meg. 1947-től 1993-ig, nyugdíjba vonulásáig az erdészeti középfokú szakoktatásban tevékenykedett. Szakmai munkásságát az Országos Erdészeti Egyesület Carolus Clusius Emlékéremmel, Kaán Károly- és Bedő Albert-díjjal ismerte el, 2016-ban pedig a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült. Iskolateremtő pedagógiai munkásságát Apáczai Csere János-díjjal is honorálták. Számos tankönyv, száznál több publikáció fémjelzi munkásságát. Dr. Firbás Oszkár 2017. október 31-én, életének 95. évében hunyt el Budapesten.

 Április 3-i rejtvényünk megfejtése: dr. Firbás Oszkár emlékkő, szerencsés megfejtőnk Sipőcz Katalin, Sopron, Híd utca.

Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Játékunkban egy neves épületről vagy köztéri alkotásról mutatunk be részletet, olvasóinknak pedig az a feladatuk, hogy a részletből felismerjék az egészet, és megírják nekünk, melyik alkotást rejtettük el. Azok között, akik a helyes megfejtést május 1-ig beküldik a Soproni Téma, 9400 Sopron, Liszt Ferenc utca 1. vagy a szerkesztoseg@sopronitema.hu e-mail-címre, ajándékot sorsolunk ki.





Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.