Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Hrabal emléktáblát avattak a soproni sörgyárban

| Munkatársunktól | Városi hírek

Emléktáblát avatott a Hrabal soproni tisztelői köre és a sörgyár falán Bohumil Hrabal, író és sörkedvelő emléke előtt tisztelegve.

Kevesen tudják, hogy a világhíres író, habár Prága mellett nőtt fel és idejének nagy részét cseh sörgyárak közelében töltötte, megemlítette a soproni sörgyárat is, a Táncórák idősebbeknek és haladóknak című novellájában, melyről magasztosan írt. A sörgyár örömmel fogadta Hrabal soproni tisztelőinek kezdeményezését, hogy a budapesti Hrabal emléktáblát követően, a 120 éves múltra visszatekintő soproni üzem is büszkélkedhessen egy igazi sörbarát védjegyével.

Bohumil Hrabal írásai, és az azokból készülő színdarabok és filmek Magyarországon is töretlen népszerűségnek örvendenek, hiszen az általa megrajzolt világ megtöri a hétköznapi szürkeséget. Karakterei, melyeket gyakran csehországi kocsmák vendégköre ihletett izgalmas egyéniségek egy színes, cifra világban.

 

Hrabal egyik híres mondása is erről szól: „A világ mindig gyönyörű, nem azért, mintha valóban az volna, hanem azért, mert én úgy látom.” Ez a ma is érvényes mondás lett munkásságának egyik hitvallása.

- Hrabal egy olyan alakja az európai kultúrának, aki a sokszor egyhangúnak hitt hétköznapokat is izgalmas köntösbe tudta bújtatni. Nem hiába lettek a Jiří Menzel által megfilmesített Hrabal történetek közismertek, a nem mindennapi, távolinak tűnő világ valahol mégis mindannyiunkhoz közel áll – mondta Ivanics Ferenc, Hrabal soproni tisztelői körének egyik alapítója.

 

A táblaavatást követően a soproni sörgyár történetét összefoglaló könyv bemutatója következett, melynek összeállítása Horváth Róbertnek, a gyár dolgozójának köszönhető.


 - A soproni sörgyár története című könyv lényegében egy bemutató és összefoglaló írás a sörgyár múltjáról, nagyobb korszakairól és érdekes történeteiről – fogalmazott Horváth Róbert. - A 120 év alatt rengeteg izgalmas esemény történik egy ilyen nagy sörgyár életében, kiemelhetem akár az 1900-as évek elején zajló sörpanamát, amely adóhatósági büntetéssel zárult. A könyv Sopron elmúlt évszázadába is nyújt egy kis betekintést, hiszen a város és a sörgyár élete mindig is összefonódott. A könyv emellett még címkegyűjteményt is tartalmaz, az elmúlt 120 év legszebb, a sörgyárhoz kapcsolódó címkéiből.

 

A nagy múltú sörgyár és Hrabal neve így nem csak a novellában, hanem már a Soproni Sörgyár falán is egybeforrt. Az emléktábla a gyár Sörházának Terv utca felöli bejáratánál látható. A sörgyártás iránt érdeklődők, pedig közelebbről is megismerhetik a gyárat, hiszen az újra nyitva áll a látogatóközönség előtt.

Bejelentkezés és részletek: http://www.heinekenhungaria.hu/sorgyartura

Kapcsolódó cikkek