Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Karácsonyi gondolatok

| Városi hírek

Az igazi csodát aztán az jelentette, amikor az első hóesést követően, advent idején, karácsonykor a Tűztorony alatt átjárva, onnan néhány lépésre elénk tárult a Szentháromság tér teljes szépsége.

Vendégünk: Várszegi Asztrik

A gyerekek mindig nagyon örülnek a hónak. Különösen is az elsőnek. A későbbinek is, de az első hóesésnél mindig csoda történik, mert megváltozik a világ körülöttünk. Talán a változás varázsa!

Amikor gyermekként az Előkapu 5. számú ház, szülőházam első emeleti ablakából megláttam a hulló nagy hópelyheket, leszaladtam a házunk előtti térre, és bukfencezve ujjongtam a friss hóban. Az Előkapu előtti teret akkor még szürke aszfalt borította. Sokan nem is sejtettük, hogy a mindent lefedő szürke aszfalt alatt a római város, Scarbantia és Sopron középkori falai, bástyái rejtőznek. A tér díszei akkor a városháza mellett magasra nőtt hársfák és a téren állomásozó hatalmas tűzoltólétra voltak. A friss hó valóban csodát művelt, minden háznak és az egész szürke térnek új köntöst kölcsönzött.

Az igazi csodát aztán az jelentette, amikor az első hóesést követően, advent idején, karácsonykor a Tűztorony alatt átjárva, onnan néhány lépésre elénk tárult a Szentháromság tér teljes szépsége. A tér háború utáni egyhangú, lepusztult valósága eltűnt, minden ház, a templom, a szobor, a fák új köntöst öltöttek. A Szentháromság szobor szentjei, alakjai ragyogó fehér hókucsmát kaptak, a gömbakácok hóbundát hordtak mintegy lekerekítve ezzel a világot. A bencés templom gótikus ablakain át halvány és szelíd fény áradt a térre. Olyan volt a Szentháromság tér, mint meseország főtere. Fény, tiszta fehérség, csillogások. Nyugalom és csend.

Évről évre vártam az első hóesést, a meseország képeit. Ez számomra azt is jelentette, hogy minden karácsonyra szép lesz a világ, több fény, több szépség, több tágasság és több boldogság lesz az osztályrészem.

Most már távolabb gyermekkorom élményeitől, mégis a várakozásnak ezt a feszültségét, új reményét és beteljesedő gazdagságát kívánom a kedves soproniaknak és azt, hogy ez a reménység, öröm megmaradjon szívükben az újesztendő során is!

Ezekkel az „emlékeimmel” kívánok mindannyiuknak áldott karácsonyt és boldog újévet!

Pannonhalma, 2018. adventjén

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.