Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Lendületben Sopron

Dr. Farkas Ciprián: Tovább építjük a város közösségét

Lendületben Sopron

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Az új esztendő új kihívások elé állítja a város vezetését is, mert nem állhat le Sopron fejlesztése, kiemelt feladat, hogy az elért eredményekre alapozva ne törjön meg a lendület. Ezúttal arra kértük dr. Farkas Ciprián polgármestert, hogy tekintsük át azokat a „cölöpöket”, amelyekre bátran építhetjük a jövő Sopronát.

– Mindenekelőtt ezeken a hasábokon is minden soproninak egészségben eltöltött, sikeres új évet kívánok! 2023 drámai világpolitikai eseményei és azok ismert következményei nagy kihívások elé állították egész Európát, így benne hazánkat és városunkat is. Azonban ennek ellenére a kormány támogatásával és a soproni emberek egyetértésével, biztatásával sikerült megvalósítanunk a kitűzött fejlesztési terveinket. Öt év távlatában érdemes összegezni, hogy honnan, hova jutottunk. Ezért készítettük el a Lendületben című kiadványunkat, amely bemutatja a közös munkánk eredményeit.

– Hol és hogyan érhető el a kiadvány?

– A következő napokban minden családhoz szeretnénk eljutni a kiadvánnyal. Fontosnak tartjuk, hogy folyamatosan kapcsolatban legyünk a soproniakkal, hiszen meglátásaikat, tapasztalataikat a városért végzett munkánkban is hasznosítjuk. Az önkormányzati hírlevél csokorba szedve, fejezetekre bontva, fotókkal illusztrálva, rövid szövegekkel és képaláírásokkal ad egy képet arról, hogy mennyi minden történt az elmúlt években. A mindennapi taposómalomban kevés idő jut egy hosszabb távú összegzésre, ezért is fontos ez a kiadvány. Ezt forgatva kiderül, hogy a kihívások ellenére valóban nagyot léptünk előre. A célunk pedig az, hogy ez a fejlődés a jövőben is folytatódjon.

– Ön szerint melyek voltak a legfontosabb fejlesztések?

– Egyet-egyet nem tudok és nem is szeretnék kiemelni, mert például egy utca felújítása az ott élőknek éppolyan fontos lehet, mint megépíteni a gyorsforgalmi utat.

– Akkor kérem, nézzük át a főbb fejezeteket!

– Elsőként felidézzük a város legnagyobb ünnepét, a hűség napját, ami ma is az identitásunk alapja. A népszavazás 100. évfordulóján Orbán Viktor miniszterelnökkel és a világ magyarságával együtt ünnepelhettünk. Meggyőződésem, hogy elődeink hűséges és bátor kiállásából a következő száz évben is erőt meríthetünk. Az első fejezet a gazdaságról szól, azokról a fejlesztésekről, amelyek hozzájárulnak a helyi gazdaság megerősítéséhez. Ebből a szempontból kulcsfontosságú fejlesztés az M85-ös gyorsforgalmi út megépítése, amely az év végére az osztrák határig is eljut. Ez új távlatokat nyit Sopron számára. A hozzá kapcsolódó északnyugati elkerülőút pedig már tavasszal elkészül. Használatával jelentősen csökken a városon áthaladó teherforgalom. Átadtuk továbbá az inkubátorházat, segítve a kisvállalkozásokat. Városunkban meghatározóak a kkv.-k, az ő munkájuk támogatása és versenyképességük megőrzése számos kormányzati programon keresztül valósult meg. Ide kapcsolódik, hogy városunkban sokrétű és kiemelkedő színvonalú a szakképzés, amely a jövő szakembereit biztosítja a gazdaság számára.


– A fejlődést azonban nem csupán az előbb említettek reprezentálják.

– Valóban nem. A következő fejezetben bemutatjuk mindazokat a fejlesztéseket, melyek átfogják a város életét. Láthatják az olvasók a parkolóházat, az út- és járdafelújításokat, a piac napjainkban is tartó átépítését, valamint a Fertő tavi fejlesztés jelenlegi állapotát.

– Egy város lakóinak közérzetét azonban nemcsak életük keretei határozzák meg, hanem a biztonságérzetük is.

– A rendőrség statisztikái alapján Sopron az ország egyik legbiztonságosabb városa. Nekünk az a célunk, hogy a soproniak biztonságát tovább erősítsük. Ezért épült meg az ország első Rendészeti Integrált Központja (a rendőrség és tűzoltóság korszerű bázisa), valamint ezért támogatjuk a polgárőrséget is. Az idősek biztonságát szolgája, hogy Sopron is bekapcsolódott a gondosóra programba. Felújítottuk a Lenkey utcai egészségügyi központot, valamint a kórház fejlesztése is folyamatos. A következő fejezet gyermekeinkről szól, hiszen ők jelentik a jövőnket. Számba vettük mindazokat a fejlesztéseket, korszerűsítéseket a bölcsődéktől az óvoda- és iskolafelújításokig, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a soproni gyermekek a lehető legjobb körülmények között nevelkedjenek. Példaként talán elég csak az Anger réti új bölcsődét és az Orsolya-iskola teljes felújítását említeni.

– Egy város kollektív értékrendjét az is mutatja, hogy miképp becsüli meg épített és természeti környezetét.

– Az elmúlt években jelentős lépéseket tettünk ezeken a területeken is. Megbecsüljük értékeinket. A teljesség igénye nélkül: megépült a Soproni Múzeumnegyed, felújítottuk a Szent Mihály-templomot és a Lenck-villát, valamint számos ikonikus épületet. Elkészült a Páneurópai Piknik Látogatóközpont. Sopron zöld város, ennek szellemében felújítottunk több közparkot, és újakat is létrehoztunk. Ilyen például a koronázó-dombi, új, gyönyörű panorámát kínáló park vagy a kormányzati támogatásból épült Hűségpark.

– Sopront a sport és a kultúra városaként is emlegetik. Ön elégedett az elért eredményekkel?

– A soproni sport- és kulturális élet kiemelkedő színvonalú. A város nagyságrendjéhez képest erőn felül teljesítünk mindkét területen. Éppúgy büszkék vagyunk a sportolóink korosztályos sikereire, mint profi csapataink szerepléseire. A kulturális élet fő bástyája a Pro Kultúra, amelynek része a színház. Utóbbi az önkormányzati támogatás mellett jelentős kormányzati forrásokra is számíthat évről évre. A különböző látványos rendezvények együttes élményt okoznak a résztvevőknek. Ezek segítségével is tovább építjük a soproniak közösségét. 

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.