Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mátyás király Sopronban
1482–83-ban a mostani Storno-házból irányította Mátyás király Bécs ostromát Fotó: Pluzsik Tamás

Mátyás király Sopronban

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Születésének 575., királlyá választásának 560. évfordulójára való tekintettel Mátyás király-emlékévvé nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság a 2018-as évet. Az igazságos uralkodó soproni lábnyomait kerestük.

A reneszánsz műveltségű, erőskezű uralkodó sikeresen távol tartotta a törököt az országtól, valamint jelentős hódításai is voltak, melyek között az egyik legjelentősebb Bécs bevétele. Ezt megelőzően közel három hónapig Sopron vendége volt.


A háború Mátyás és III. Frigyes német–római császár között először 1477-ben robbant ki amiatt, hogy a Habsburg-házból származó Frigyes menedéket nyújtott a magyar király ellen szövetkező Beckensloer János esztergomi érseknek, aki kincstárával együtt szökött el az országból. Mátyás seregei körülzárták Bécset, de a két uralkodó ekkor még békét kötött, amely azonban rövid életű volt. 1482-ben ismét kitört a háború a két uralkodó között, a Kinizsi Pál vezette fekete sereg egymás után foglalta el a kisebb ausztriai várakat. Mátyás szeretett volna minél közelebb tartózkodni a harcok színhelyéhez, ezért 1482 decemberében Sopronban ütötte fel szállását, és 1483 februárjáig innen intézte a hadjárat ügyeit.


Az akkori városi tanács Sopron belvárosának legelőkelőbb részén, az Előkaputól kiinduló, a városfalra támaszkodó emeletes sarokházban, a mai Storno-házban helyezte el a királyt. Ez a ház akkor Haberleiter Ferenc belső tanácsosé volt. Az emeleten lévő ebédlő ablakai akkor is, csakúgy, mint most, a város főterére nyíltak, melynek pezsgő életét a király nyilván nem egyszer tekintette meg.


Mátyás 1483 februárjában hagyta el Sopront, majd hamarosan ostrom alá vette Bécs városát, melynek kapui 1485. június első napján nyíltak meg előtte. Katonáinak megtiltották a fosztogatást, sőt a sereg előtt több élelmiszerrel megrakott szekér érkezett a kiéheztetett városba. Mátyás királyt befolyásos egyházi és világi vezetők fogadták, ő pedig meghagyta a város régi szabadságjogait, de a magyar kereskedők érdekében az árumegállítási jogot elvette Bécstől.
Mátyás meghagyva Buda korábbi státuszát, udvartartását ezt követően Bécsben rendezte be. A királyt egyre jobban gyötörte a súlyos köszvény, nagy fájdalmai voltak, 1490. április 6-án az udvari kápolnában még részt vett a virágvasárnapi szentmisén, majd azt követően váratlan elhunyt. Mátyás rövid uralmának nem sok emléke maradt az osztrák fővárosban, egyesek szerint a Stephansdom eredeti, azóta már többször kicserélt mázas tetőcserepei származhattak ebből a korból, melyek a magyar király megrendelésére egy budai műhelyből kerülhettek ki.


Mátyás király emlékét Sopronban egy róla elnevezett utca őrzi, a Soproni Múzeum rendszeresen szervez Mátyás-napokat, és egykori szálláshelyén, a Storno-ház falán tábla őrzi a városban töltött napok, hetek emlékét.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.