Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Megtört sorsok
A városvezetés nevében dr. Simon István, dr. Farkas Ciprián, Barcza Attila és Csiszár Szabolcs helyezte el az emlékezés virágait a sopronkőhidai rabtemetőben. Fotó: Filep István

Nemzeti emlékhely lett a sopronkőhidai rabtemető is

Megtört sorsok

| Munkatársunktól | Városi hírek

Főhajtással és koszorúzással emlékeztek a kommunista diktatúrák áldozataira. A sopronkőhidai rabtemetőben Barcza Attila hangsúlyozta: meg kell becsülnünk azt a mai Magyarországot, ahol biztonságban élhetünk, ahol jövőt tervezhetünk.

A kommunizmus áldozataira emlékeztek múlt pénteken a sopronkőhidai rabtemetőben. Mint ismert, az 1956-os események után kivégzett 9 forradalmárt (Czifrik Lajost, Földes Gábort, Gulyás Lajost, Kiss Antalt, Tihanyi Árpádot, Török Istvánt, Weintrager Lászlót, Zsigmond Imrét és Szigethy Attilát) Jánostelepen temették el. Az egykori sírok helyén ma kopjafa és kőhalom emlékeztet a történtekre.


– A kommunista diktatúrák halálos áldozatainak számát világviszonylatban 100 millióra becsülik, az 1945-ben megszállt országokban pedig egymilliónál is többen vesztették életüket – hangsúlyozta Barcza Attila a sopronkőhidai megemlékezésen. Sopron és térsége országgyűlési képviselője kiemelte: meg kell becsülnünk azt a mai Magyarországot, ahol biztonságban élhetünk, ahol jövőt tervezhetünk, ahol családunk, otthonunk létét nem veszélyeztetik diktatórikus erők. Kötelességünk megvédeni mai szabadságunkat, a mai biztonságunkat, azt, ahova eljutottunk.


A rendezvényen részt vett dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármester, a soproni képviselő-testület több tagja, intézményvezetők, közreműködtek a soproni önkéntes területvédelmi tartalékosok is.

A résztvevők a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön falán elhelyezett Gulag emléktáblánál is megemlékeztek az 1945-ben a Szovjetunióba elhurcoltakról. Az ünnepség a Szent Mihály-temetőben folytatódott, ahol Szántó Róbert nyughelyénél csendes főhajtás mellett koszorút és az emlékezés virágait helyezték el.


Február 25-ét 2000-ben nyilvánították a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjává. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok.

Nemzeti emlékhely: Múlt szerdán Budapesten, az új köztemetőben is megemlékeztek a kommunizmus áldozatairól – ezen a rendezvényen Rétvári Bence államtitkár mellett Barcza Attila országgyűlési képviselő is beszédet mondott. Itt jelentették be, hogy a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság javaslatára az Országgyűlés beemelte a nemzeti emlékhelyek sorába a váci, a márianosztrai és a sopronkőhidai rabtemetőt is.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.