Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

A korábbi felújítás óta leromlott a szobrok állapota

Megújul a lépcsősor

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Befejezéséhez közeledik a sopronbánfalvi kolostorhegyi lépcsősor restaurálása. A három ütemben, több éve zajló munkát Sopron önkormányzata finanszírozta, melyhez a Nemzeti Kulturális Alap is nyújtott támogatást.

– A szobrok felszíne az utolsó restaurálás óta eltelt csaknem negyven év alatt jelentősen megkopott, a figurák eredeti felületein számos kifagyás okozta sérülésnyom keletkezett, melyeket talán az utolsó pillanatban, de még szakszerűen és hitelesen sikerült helyreállítani – tudtuk meg Baranyai Gábortól, a soproni székhelyű és a városban már több rekonstrukcióban is résztvevő Műemlékgondozó Kft. ügyvezetőjétől.


A sopronbánfalvi Kolostorhegyre, az egykori pálos kolostorhoz és templomhoz vezető lépcsősor építése háromszáz évvel ezelőtt kezdődött, azonban akkor még hiányoztak a szobrok, azokat feltehetőleg csak három évtizeddel később készítette el a bajor származású, Sopronban letelepedett Schweitzer János kőfaragó. Miután 1786-ban II. József a pálos rendet is feloszlatta, hamarosan pusztulni kezdett a lépcsősor és vele együtt a szobrok is. Egy 1875 körül készült fényképen már szobrok nélkül látható a lépcsősor. Az Országos Műemléki Felügyelőség 1968-ban kezdte meg a becses műemlék restaurálást, ezzel együtt a városszerte szétszóródott szobrok összegyűjtését és azok helyreállítását.

A munkálatok több mint tíz évig tartottak, de az akkori restauráláskor még nem álltak rendelkezésre olyan anyagok és technológiák, melyekkel a szobrok tartós kültéri fennmaradását biztosítani lehetett volna. Ezért elodázhatatlan volt a mostani felújítás, mely Sütő József Munkácsy Mihály-díjas kőszobrász–restaurátor irányítása és Baranyai Gábor építőmérnök, kőfaragómester közreműködésével 2015-ben kezdődött és a tervek szerint a közeljövőben fejeződik be.


– Úgy gondolom, minden lokálpatrióta soproninak, de különösen a bánfalviaknak nagy öröm, hogy megújul a balluszteres kőkorláttal, tizennégy szoborral díszített, hét karból és hét pihenőből álló lépcsősor – fogalmazott Németh Attila bánfalvi plébános. – Nekünk, hívőknek pedig különösen öröm, hisz velem együtt a hívek is rendszeresen a nyolcvannégy lépcsőfokot megjárva jutnak el a templomhoz. Igen, számunkra ez több, mint lépcső, sokkal több….

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.