Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nagyböjti Gospel Passió
A nagykeddi bemutatón soproni zenészek, énekesek, többek között Papp Attila mint Jézus, Kiss Noró mint Pilátus, Sárdy Zoltán mint evangélista és harmincfős nagykórus szólaltatták meg a szenvedéstörténetet profi muzsikusok kíséretében. Fotó: Filep István

Dsida, Pilinszky és Sík költeményeire épül az előadás

Nagyböjti Gospel Passió

| Bertha Ágnes | Városi hírek

Több mint négyszázan vettek részt a nagyheti „ősbemutatón”: az evangélikus templomban csendült fel Sárdy Barbara Gospel Passiója.

A keresztény egyházak szertartásain a húsvétot megelőző nagyhéten több alkalommal felhangzik a passió. A nagykeddi különleges előadáson gospel stílusban hallhatták az érdeklődők a szenvedéstörténetet az evangélikus templomban. A darab zeneszerzője és az evangéliumi történet feldolgozója Sárdy Barbara volt. A bemutatót megelőzően dr. Tóth Károly igazgatólelkész köszöntőbeszédében hangsúlyozta: az előadás címe talán ellentmondásos – a gospel az evangélium, tehát az örömhír angol megfelelője (is), a passió pedig a szenvedéstörténet. E kettő mégis egységben áll – megmutatja ezt a soproni Gospel Passió.


S hogy miért gospel, és miért passió? – Minden zenei műfajban szeretem a vokális többszólamúságot – hangsúlyozta Sárdy Barbara. – Szeretek énekelni, és szeretem, ha mások énekelnek. A gospel pedig egy örömhír, dicsőítés – énekhangra. A passió, a szenvedéstörténet a keresztények fő ünnepének eseménye, az előadásban felcsendülő versmegzenésítések pedig ennek feldolgozásai. A nyitány Dsida Jenőhöz, a zárlat Pilinszky Jánoshoz kapcsolódik – a Harmadnapon megzenésítése készült el elsőként a darabból –, a passió íve pedig az evangéliumok mellett Sík Sándor költeményeire épül.


A színpadon – illetve a nagykeddi bemutatón az oltár előtt – soproni művészek, többek között Papp Attila mint Jézus, Kiss Noró mint Pilátus és Sárdy Zoltán mint evangélista, a város zenei életének ismert énekesei, és az erre az alkalomra verbuvált harmincfős nagykórus szólaltatták meg a szenvedéstörténetet profi muzsikusok kíséretében. A passió előtt a színitanoda és a Sárdy Énekiskola növendékei zenés–verses összeállításukkal hangolták a közönséget az élményre.


A Gospel Passió 2021. december végére készült el – a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával –, több hónapos, kemény munka eredményeként. – Az alkotói és a megvalósítási folyamat valóban az én kegyelemteljes kálváriám volt – szögezte le Barbi. – A sok-sok bukkanó ellenére a közreműködők mindig erőt adtak, továbblendítettek szeretetükkel, tehetségükkel, zenéjükkel a nehezebb pillanatokon.


A passió megírása után jött a stúdiófelvétel – olyan művészek előadásában, mint Varga Miklós, Dolhay Attila és Vastag Tamás, majd helyszínt kellett találni az ősbemutatónak. A Gospel Passiót az evangélikus templomi bemutatón vastapssal köszöntötte a közönség. A keddi előadásról készül egy koncertfilm, és Sárdy Barbara reméli, a Gospel Passió az elkövetkező években még gyakran felcsendülhet a böjti–nagyheti időszakban.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.