Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Nem tilos a kerti bográcsozás, sütés

| Köves Andrea | Városi hírek

Lényeges változások történtek év elejétől a tűzvédelmet is érintő szabályozásban, amelyeket nem csupán a vállalkozásoknak, cégeknek érdemes megismerni és betartani, hanem a lakosságnak is.

– A szabadtéri tűzgyújtással kapcsolatban történtek fontos változások – mutatott rá dr. Holzmann Péter tűzoltó alezredes, a Soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltség hatósági osztályvezetője. – Belterületen a növényi hulladékok égetését, annak időszakát korábban az önkormányzatok jelölhették meg rendeleteikben, az idei évtől erre már nincs jogkörük. A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet idejére azonban eltérő rendelkezések vonatkoznak, így belterületen a veszélyhelyzet végéig továbbra is van lehetőség növényi hulladék égetésére, ha azt önkormányzati rendelet engedélyezi. Mi azonban a környezetünket kímélve inkább ezek hulladékudvarba szállítását vagy a komposztálást javasoljuk az égetés helyett mindenkinek. A kerti bográcsozást, sütögetést továbbra sem tiltja a jogszabály.

A társasházakra vonatkozó jogszabályok is változtak: bizonyos rendelkezések megszegése esetén mindenképpen bírságot kell kiszabni a hatósági ellenőrzést követően. A legfontosabb, hogy a közlekedők, azaz a folyosók szabadon járhatók legyenek, emiatt tilos ezeken a helyeken bármit tárolni (szekrényt, ládát, polcokat stb.). A társasházak különböző tárolóhelyiségeiben csak a funkciónak megfelelő tárgyak tarthatók, így a kerékpártárolókban csak biciklit, segédmotorkerékpárt és babakocsit lehet elhelyezni. A szakember kiemelte: nagyon fontos, hogy minden lépcsőházon jól látható helyen fel legyen tüntetve nemcsak az utcanév, házszám, hanem az egyéb jelölések is, egy tűzeset során mindez létfontosságú lehet.

Vállalkozások, üzletek nyitása előtt javasolt megismerni a vonatkozó jogi szabályozást, vagy felkeresni valamelyik tűzvédelmi vállalkozást. Az egyik legfontosabb szempont, hogy rendelkezésre áll-e a közelben oltóvíz. Ha nincs 100 méteren belül tűzcsap, akkor csak úgy működhet a vállalkozás, ha a vállalkozó oltóvízmedencét készít. A szakember az elektromos tüzek megelőzésére is felhívja a figyelmet: minden vállalkozás köteles a jogszabály alapján egy szakvizsgázott villanyszerelővel tűzvédelmi szempontból felülvizsgáltatni a saját villamos rendszerét. Ha valaki ezt elmulasztja, és elektromos tűz keletkezik az üzletében, a telephelyén, a biztosító nem biztos, hogy fizet. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.