Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Nemzettudat és identitás
Dr. Simicskó István, Barcza Attila, Rubovszky András, Perkovátz Tamás és dr. Farkas Ciprián az Összetartozunk – III. Nemzettudat és Nemzeti Identitás Konferencián Fotó: Griechisch Tamás

A soproni polgár büszke a városra és építi a közösséget

Nemzettudat és identitás

| Huszár Judit | Városi hírek

– Gyökerek és szárak – ha ezeket megadja az ember a gyermekének, akkor a legfontosabbakat megadta – hangsúlyozta Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos az Összetartozunk – III. Nemzettudat és Nemzeti Identitás Konferencián.

Mint arról lapunkban beszámoltunk (Középpontban Európa jövője, Sopron Téma, 2020. február 19.), harmadik alkalommal szervezte meg a Széchenyi Társaság és a Perkovátz-Ház Baráti kör az Összetartozunk – nemzettudat és nemzeti identitás konferenciát. A kétnapos programnak a Liszt-központ adott helyet, az eseményen részt vett dr. Farkas Ciprián polgármester, Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője is. A pénteki program a helyi ifjúságnak szólt, soproni középiskolások vettek részt az előadásokon és nézték meg a kulturális műsorokat.

– A mai világ középpontjában látszólag a gazdaság, illetve annak fejlődése áll, pedig valójában a legfontosabb az ember és az általa alkotott közösség. Sopron igazi polgárváros, amelynek lakói ismerik, őrzik értékeiket – mondta köszöntő beszédében dr. Farkas Ciprián. A polgármester idézte Márai Sándor szavait, aki szerint Sopronnak múltja van, amelyről tud, és ezért van jövője is.

Rubovszky András, a Széchenyi Társaság főtitkára hangsúlyozta az összetartozás erejét, amelyet a fiatalok feladata lesz megvalósítani.

– Az egyéni boldogság záloga az erős, összetartó közösségben rejlik – tette hozzá Perkovátz Tamás, a Perkovátz-Ház Baráti kör elnöke.

A hazafias és honvédelmi nevelésről dr. Simicskó István beszélt. A kormánybiztos időutazásra invitálta a hallgatóságot, bemutatta a globalizáció folyamatát, illetve a felgyorsult világ veszélyeit. – Gyökerek és szárak – ha ezeket megadja az ember a gyermekének, akkor a legfontosabbakat megadta – hangsúlyozta dr. Simicskó István, aki szerint, ha a hazafias nevelés nem valósul meg, akkor elveszik a magyarság.

A kormány rengeteg gazdasági intézkedést hoz, amellyel a határon túli magyarokat segíti – ezt már dr. Szili Katalin mondta. A magyar autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott beszélt a trianoni békediktátum következményeiről, a külhonban élő magyarok helyzetéről, valamint a globalizáció nemzeti hatásairól.

Szombaton már a felnőtteket szólították meg, a Nemzettudat és Nemzeti Identitás Közép-Európában témában hallhattak előadásokat a résztvevők. Lengyel, cseh, szlovák és osztrák politikai elemzők, professzorok, jogszociológusok mondták el a véleményüket az Európai Unióról, az Európai Egyesült Államokról, az autonómia kérdéséről és a fiatalok jövőjéről. A kétnapos programot az évszázadok óta testvéri közösségben együtt élő magyar, német és horvát anyanyelvűek bálja zárta.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.