Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Népszerű e-kerékpárok
– A vártnál nagyobb az érdeklődés az e-kerékpárok iránt, így érdemes felkészülni a pályázatra – mondta Németh Lóránt, az egyik soproni regisztrált kerékpárüzlet tulajdonosa. Fotó: Filep Istvá

Népszerű e-kerékpárok

| Köves Andrea | Városi hírek

Ismét lehet pályázni elektromos kerékpárok kedvezményes vásárlására, amely iránt Sopronban és környékén is nagy az érdeklődés.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium novemberben írta ki első pályázatát, amelyet nagy figyelem kísért: több mint ezren részesültek kedvező elbírálásban összesen közel 110 millió forint értékben. Idén havonta lehet öt napon keresztül pályázni az elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlását támogató kiírásra. Olyan magánszemélyek indulhatnak a pályázaton, akiket elsősorban a munkába járásnál segít az „e-bike”, ezzel kiváltják az autó használatát, tehermentesítik a forgalmat, és környezetbarátabb megoldást választanak.

– Lényeges, hogy a pályázónak ki kell jelölnie egy a kiírásban regisztrált szaküzletet, illetve az ott megtalálható valamelyik szintén regisztrált elektromos kerékpárt – emelte ki Németh Lóránt, az egyik soproni regisztrált kerékpárüzlet tulajdonosa. – Mivel a vártnál is nagyobb az érdeklődés, így érdemes alaposan felkészülni a pályázatra. Javasolt olyan üzletet keresni, ahol felkészült szakemberek segítik a pályázót, hiszen több olyan szakmai kérdésben kell dönteni, amelyben sokat segíthet a megfelelő tanács. Emellett az is fontos, hogy legyen készleten a kiválasztott kerékpár, hiszen a nyertes pályázónak mindössze 180 napja van arra, hogy elhozza a kiválasztott kétkerekűt. A támogatás a régebbi típusú, pedálszenzoros kerékpárok esetén a bicikli értékének fele, maximum 90 ezer, a jövő technikáját jelentő, nyomatékszenzoros kerékpároknál maximum150 ezer forint. Érdemes arra is figyelni, hogy a pályázat elsősorban a munkába járást támogatja, így a benyújtásához ennek megfelelően munkaviszonyt vagy jövedelmet igazoló dokumentumot kell csatolni.

Az elektromos kerékpárok nem csupán forgalomcsökkentő, környezetbarát közlekedési eszközök, de sportolásra is kiválóan alkalmasak. Ha valaki hosszabb ideig nem biciklizett, és fél a komolyabb fizikai kihívástól, annak remek visszatérést jelenthet az elektromos kerékpár használata. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.