Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Önkéntes kertészek
A botanikus kert munkatársai segítik az önkénteseket, így nem kell semmiféle gyakorlat a kertészkedéshez. Fotó: Filep István

A szükséges eszközöket és a védőkesztyűt is biztosítják

Önkéntes kertészek

| Köves Andrea | Városi hírek

Önkéntes növénygondozókat keres a Soproni Egyetem botanikus kertje, amely Európa-szerte híres, egyedülálló fenyő- és örökzöld gyűjteménnyel rendelkezik.

A 17 hektáros kert minden évszakban más-más arcát mutatja: jelenleg a csodaszépen virágzó növényekben gyönyörködhetünk. A gyűjtemény folyamatos gondozást igényel, amelyhez elkelnek az önkéntes segítő kezek is.

– Sokan szeretik a növények gondozását, ápolását, ám nem mindenkinek van lehetősége otthoni kertészkedésre – mesélte Kui Biborka intézeti munkatárs. – Ezért gondoltunk arra, hogy ebben a csodaszép környezetben lehetőséget biztosítunk azoknak az önkénteseknek, akik szívükön viselik a botanikus kertünk állapotát, és aktívan tevékenykednének a gyűjteményben. Nagy örömünkre már többen is jelentkeztek a felhívásunkra. Egyébként nem egyedülálló a kezdeményezésünk, hiszen a budapesti Füvészkertet rendszeresen szépítik önkéntesek. A munka jelenleg főként gyomlálást jelent, de a napokban növényeket is ültettünk az egyik jelentkező segítségével.

A botanikus kert munkatársai az önkénteseket segítik a kertészkedés során, így nem kell semmiféle előzetes gyakorlat, szakértelem a tevékenységhez. A szükséges eszközöket és a védőkesztyűt is biztosítják. A segítő munka nem korosztályhoz kötött, így azokat a vakációzó diákokat is szívesen látják, akik elhivatottságot éreznek a kertművelés iránt. Érdekes lehet ez a tevékenység a gyermekes szülőknek is, hiszen a kisebb-nagyobb gyerkőcöknek mintát mutathatnak a természet megóvására a közös kerti munka során. A gyűjteményben folyamatosak a fejlesztések, így az elmúlt hetekben elkészültek a tanösvény új interaktív táblái, amelyek a 10–14 éves gyerekek számára sok-sok érdekes információt tartalmaznak.

Sivatagi show – újragondolva: Az elsivatagosodás és kiszáradás elleni küzdelem világnapja alkalmából a Soproni Egyetem botanikus kertje Sivatagi show – újragondolva címmel rendezvényre hívja június 17-én, csütörtökön 10 és 19 óra között az érdeklődőket. A programban kaktusz-, pozsgáskiállítás és -vásár, játékos kalandtúra is szerepel, illetve botanikus kerti séta is indul szakvezetéssel. 

Kapcsolódó cikkek