Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Orbán Viktor: Újabb szakaszhatárhoz érkeztünk

| Munkatársunktól | Városi hírek

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt városunkban is megnyíltak az éttermek belső terei, látogathatóak a múzeumok, a színházban is lesz előadás. A nyitást az tette lehetővé, hogy az elmúlt héten meghaladta a négymilliót a koronavírus-elleni vakcinával beoltottak száma.

Újraindul az élet

Városunkban az elmúlt hétvégén ismét kinyitottak az éttermek belső terei. Sokan keresték fel az elmúlt hétvégén a Károly-kilátót, valamint a Kőhalmy-vadászati múzeumot. A Soproni Múzeum kiállítóhelyei (Tűztorony, a Lenck-villa, a Macskakő Gyermekmúzeum, a Bányászati Múzeum, a Pékmúzeum, valamint a Patikaház) május 4-től látogathatóak. A színház a Római karnevál kamaraszínházi előadásával május 13-án folytatja az idei szezont – erről bővebben lapunk hetedik oldalán olvashatnak. Ezekre a helyekre csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők mehetnek be, illetve ők kísérhetnek rokon kiskorúakat is.

Az utolsó ütközet

Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt pénteken a Kossuth Rádió műsorában közölte, a további nyitást az tette lehetővé, hogy az elmúlt héten meghaladta a négymilliót a koronavírus-elleni vakcinával beoltottak száma. Viszont felelősségteljesen kell viselkedni továbbra is, mert még nem vagyunk túl a járványon, de ez az „utolsó, döntő, megnyerhető ütközet”, amiben vagyunk most. Korábban úgy védekeztünk, hogy izoláltunk, de most arról, aki be van oltva, „lepattan” a vírus.

– Újabb szakaszhatárhoz érkeztünk, szombat reggeltől a kijárási tilalom módosult, éjfélre kell hazaérni, a vendéglátóhelyek 11 óráig lehetnek nyitva – tette hozzá a miniszterelnök.

Oltás a fiataloknak

A 16–18 éves korosztályt május 10. után kezdik el oltani, ők Pfizer-oltóanyagot kapnak. Orbán Viktor szerint „szamárság” az, hogy aki kínai vakcinával van beoltva, az nem utazhat. Magyarország kétoldalú megállapodásokat köt a védettségi igazolványról a lehető legtöbb országgal.

Több a vakcina

A miniszterelnök szerint nagy siker, hogy itthon a beoltottak aránya eléri a nagykorúak felét. Leszögezte, Magyarországon most több a vakcina, mint amennyien fel akarják venni az oltást. Ilyen még nincs Nyugat-Európában, mi vagyunk az egyetlen ország, amelyik eljutott ebbe az állapotba.

További enyhítések 5 millió beoltottnál

A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak már nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken. – Ha elegen regisztrálnak, május közepére lehet ötmillió oltott, ezután lazíthatunk a lakodalmakra vonatkozó szabályokon – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az elmúlt csütörtökön tartott kormányinfón.

Megszűnik a tilalom, újra látogathatóak a szakosodott szociális intézményekben élők. A látogatónak rendelkeznie kell védettségi igazolvánnyal, de magával viheti a 18 éven aluli gyermekeket is.

Időszakos védettség

Az operatív törzs kidolgoz egy vakcinagazdálkodási tervet, amelyet nyilvánosságra hoznak majd. Bizonytalan, meddig nyújtanak védettséget a vakcinák, ez nyolc–kilenc hónap is lehet. A kormány úgy gazdálkodik, hogy az újraoltáshoz is legyen elegendő oltóanyag az országban, az év második felében és jövő év elején is.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.