Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Óvja az ipar becsületét
–Az ipartestületnél azért munkálkodunk, hogy a családi vállalkozások is részt vehessenek minőségi tanfolyamokon – nyilatkozta lapunknak Károlyi Gyula. Fotó: Filep István

Károlyi Gyula: A szakembereknek haladniuk kell a korral

Óvja az ipar becsületét

| Etzl Edgár | Városi hírek

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata elismerésben részesült a közelmúltban Károlyi Pál Gyula, a Sopron és Vidéke Ipartestület elnöke, kőfaragómester. Bár több szervezetben fontos pozíciót tölt be, ma is szívesen végzi kétkezi munkáját.

– Mindig a kőfaragó pályára készült?

– Eredetileg érettségi után joghallgatónak készültem. Időközben megismertem leendő feleségemet. A katonaság után házasodtunk össze, és építkezni kezdtünk Sopronban. Apósom és sógorom kőfaragó volt, mikor szünetelt az építkezés, beálltam közéjük betűket vésni. A kőfaragáshoz jó erőnlétre volt szükség, mert még nem álltak rendelkezésre a mai gépek. Emiatt tetszett meg a szakma. Amikor elkészült a házunk, szakmunkásvizsgát, három évvel később pedig mestervizsgát tettem. Ennek már közel ötven éve.



– Melyek a jó iparos ismérvei?

– Az ipartestület alapelve a mesterség tisztelete és a szakmai munka becsülete. Fontos, hogy az ember szívvel-lélekkel csinálja végig, amit vállal. Magyarországon és Ausztriában is sok a visszatérő ügyfelünk. Akiknél 10–20 éve építettünk konyhapultot, lépcsőt vagy kandallót, most ismét felkeresnek minket, hogy a gyermekük házában is mi dolgozzunk. Azt hiszem, magáért beszél, amikor külön megköszönik, hogy úgy végeztük a munkát, mintha a saját házunkon dolgoztunk volna.

– Miben tudja segíteni az ipartestület a tagjainak munkáját?

– A szakembereknek mindig haladniuk kell a korral, meg kell tanulniuk az új technikákat. A nagy vállalatoknak persze nem okoz problémát a dolgozók képzése, az ipartestületnél azért munkálkodunk, hogy a családi vállalkozások is részt vehessenek minőségi tanfolyamokon, munkavédelmi képzéseken, megismerjék a rendelkezésre álló pályázati lehetőségeket. Jó a kapcsolatunk a városvezetéssel, rendszeresen kikéri a véleményünket azzal kapcsolatban, hogy hogyan segítheti a helyi iparosokat. Nagyon örülünk az új soproni inkubátorház építésének, amely jó ugródeszka lesz a kezdő kis- és középvállalkozásoknak is.

Életút: Károlyi Pál Gyula Szárföldön született, Győrben végezte a középiskolát. A ’70-es években kapcsolódott be az ipartestület munkájába. Évtizedek óta vezetőségi tag, ’95 óta a Sopron és Vidéke Ipartestület elnöke. Az Ipartestületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetségének elnöke, és az Ipartestületek Országos Szövetségében is elnökségi tag. Az Európai Borlovagrend Soproni Legációjának alapító tagja, sommelier-ként rendszeresen részt vesz borbírálatokon. Feleségével két fiút nevelt fel. Nagyobbik fia, Szabolcs zenész és fénytechnikus, kisebbik fia, Balázs mérnökinformatikus, mindketten elsajátították a kőfaragó mesterséget. Két lány és egy fiú unoka büszke nagypapája.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.