Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Római kori romkert a Városház utcában

Látta már? – soproni épületek, szobrok, műemlékek

Római kori romkert a Városház utcában

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Sopron római kori neve először Plinius munkájában szerepel, mint „…oppidum Scarbantia Iulia”, melyet Tiberius császár (Kr. u. 14–37) idején alapított, majd Traianus és Hadrianus császárok alatt nagyobb építkezések voltak a mai soproni belváros helyén. Ezen időszakban az Imperium Romanum közel hatmillió négyzetkilométert foglalt magában, össznépessége pedig több mint 56 millió fő volt.

A római kori emlékek kutatását Sopronban és környékén a Sopron vármegyei Régészeti Társulat egyik alapítója, a soproni ipariskola egykori igazgatója, Bella Lajos (1850–1937) kezdte meg a 19. század végén.

Az 1965 novemberében végleg bezárt, majd elbontott, egykori Vörös Csillag Filmszínház helyén kezdődtek el a római kori romkert ásatásai, 1967 és 1972 között dr. Póczy Klára és Tóth Sándor, majd ezt követően dr. Gömöri János irányításával. Ekkor tárták fel azokat az emlékeket, melyek ma a városháza mögött láthatóak, így például a második században épített bogárhátú városi út egy részletét, illetve egy padlófűtéssel is rendelkező lakóház maradványait, melyről a régészek azt is megállapították, hogy egyik szobájának falán színes falfestmények voltak. Ezen időszakban ugyanitt egy bronzműves műhelyt is feltártak.

Mindössze néhány évvel a Nyugatrómai Birodalom bukását megelőzően Scarbantiát egy hatalmas földrengés elpusztította, ezt követően ötszáz évig gyakorlatilag lakatlan volt az egykoron virágzó municípium.

Fotó és szöveg: Pluzsik Tamás

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.