Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Röviden

Röviden

| Városi hírek

Hírek.

Városi Hírek

Dr. Babella Vilmos emlékére

A közelmúltban hunyt el dr. Babella Vilmos. A Soproni Gyógyközpont belgyógyásza, valamint a Soproni Egyetem üzemorvosa 1939. december 12-én született Sopronban. 1992-ben lett a szanatóriumban osztályvezető főorvos, innen ment nyugdíjba 2005-ben. Több kitüntetéssel is elismerték odaadó munkáját.

– Nem főnök, hanem vezető volt. Kíváncsi volt, meghallgatta kollégái szakmai véleményét. Iránymutatást adott a gyógyításhoz szakmailag, emberileg, morálisan. Egész életét, munkásságát, emberi létezését családja mellett a betegek gyógyítására és a kollégák tanítására áldozta – írta róla egykori munkatársa, dr. Szalay Katalin, a Soproni Gyógyközpont Kardiológiai rehabilitáció I. osztályának jelenlegi vezetője.

Elhunyt Hegedűs Elemér

Életének 86. évében elhunyt Hegedűs Elemér nyugállományú alezredes, Sopron város hadtörténésze, Sopronért Emlékéremmel kitüntetett. Katonai tiszteletadással április 9-én 11 órakor az evangélikus temetőben vesznek búcsút az egykori biztonsági főtiszttől. 

Húsvéti ételosztás a rászorulóknak

Idén közel 150 család ünnepét tette szebbé a Soproni Szociális Intézmény (SOSZI) a hagyományos ételosztásával. Ezúttal is a nagycsaládosoknak, nélkülözőknek, rászorulóknak és az időseknek nyújtottak segítséget. Péli Nikoletta, a SOSZI igazgatója kiemelte: a húsvéti ételosztás nem valósulhatott volna meg kollégáik elhivatottsága és támogatóik nélkül, akik mindig készséggel állnak a jótékonysági rendezvényeik mellé.

Zöld Sopron

Új vonatok

Kilenc, plusz opcionálisan további négy FLIRT Intercity villamos motorvonat szállításáról kötött szerződést a Stadler és a GYSEV Zrt. A járműveket a vasúttársaság 2027-től a Sopron–Budapest- és a Szombathely–Budapest-vonalon használná.

A szerződés aláírását a felek vasúttörténelmi jelentőségűnek nevezték, mert új Intercity motorvonatokat utoljára 30 éve szereztek be Magyarországon. A vasúttársaság 2013 és 2018 között összesen húsz FLIRT vonatot rendelt már a Stadlertől, az új Intercity-k viszont különböznek ezektől. A gyártó a karbantartásbarát kialakítás mellett a vonatokat olyan korszerű villamos vontatómotorokkal látja el, amelyekkel alacsonyabb energiafogyasztás mellett üzemeltethetőek. Az új motorvonatok 160 kilométer/órás sebességre képesek, ötrészes járművek, a hosszuk 106,2 méter. Érdekesség, hogy az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható. Az új járművek a tavaly életbe lépett nemzetközi szabványok szerint készülnek, korszerű utastájékoztató rendszerrel, biztonsági kamerákkal, okoseszközök töltésére alkalmas csatlakozókkal. Légkondicionált és alacsonypadlós utazóterük lesz, és mozgássérült mosdót is kialakítanak bennük.

Kultúra, művészetek

Jön a Csókos asszony

Elkezdődtek a próbák – április 20-án mutatják be a Csókos asszonyt a Soproni Petőfi Színházban. Zerkovitz Béla – Szilágyi László népszerű operettjét a teátrum igazgatója, Kiss József állítja színpadra. A darab csupa humor, szenvedély, szerelem, színház a békebeli Pestről. Olyan slágerek csendülnek fel benne, mint az Asszonykám, adj egy kis kimenőt, az Éjjel az omnibusz tetején, a Gyere, te nímand, a Mi, muzsikus lelkek, valamint a műfaj és a darab emblematikus dala, a Van a Bajza utca sarkán... kezdetű dal. További részletek: www.soproniszinhaz.hu

Nyitva a kőfejtő

Március 29-én megnyitotta kapuit a fertőrákosi kőfejtő témaparkja. Az ­UNESCO világörökség részeként számon tartott helyszínen április elsején már családi programot is tartottak. Mint arról lapunkban is beszámoltunk (Sztárok, csillagok, legendák, Soproni Téma, 2024. február 7.), a barlangszínház május 19-én a Szállj fel, szabad madár! című, látványos koncertshow-val nyitja meg kapuit. A tervek szerint ebben a szezonban összesen 25 előadást tartanak Fertőrákoson. www.fertorakosikofejto.hu/hu/musor

Újra látogatható

Március 29-től újra várja az érdeklődőket a Páneurópai Piknik Látogatóközpont. Az ingyenesen látogatható épületben az 1989-es történelmi eseményeket mutatják be. Hétfőtől vasárnapig 10-től 18 óráig fogadják a vendégeket. 

Sport

Völgyi Péter a kapitány

Lemondott posztjáról Székely Norbert, a női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya a magyar szövetség (MKOSZ) múlt heti elnökségi ülésén, a testület pedig Völgyi Pétert nevezte ki utódjának.

Az MKOSZ honlapjának közlése szerint a szövetség vezetése megköszönte Székelynek „a 2017 óta elvégzett kiváló építő munkát”, melynek csúcsaként a női csapat a tavalyi Eb-n negyedik lett, és már 16. a világranglistán.

Völgyi Péter korábban férfi szakágban magyar bajnoki címig és kupagyőzelemig jutott, a DVTK női csapatával idén az Euroliga négyesdöntőjének küszöbéig menetelt. A szakember tavaly az év edzője lett, miközben 2017-től az elmúlt év nyaráig az U18-as női válogatottat vezette, mellyel 2019-ben Eb-ezüstérmet szerzett.

Soproni fiatalok

Pedagógusok elismerése

Több soproni pedagógus is országos elismerést kapott március 15. alkalmából. Katyiné Grabner Katalin, a Győr–Moson–Sopron Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Soproni Tagintézményének gyógypedagógusa miniszteri elismerő oklevelet vett át kimagasló szakmai tevékenységéért. (A Belügyminisztérium díját nemcsak ő, hanem Gottliebné Mihalicz Zita, a Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és AMI pedagógusa is megkapta – erről lapunk március 20-i számában írtunk.)

A Kulturális és Innovációs Minisztérium szintén Miniszteri Elismerő Oklevelet adott Poórné Maksa Annának, a Handler-technikum igazgatóhelyettesének.

Mesél az erdő...

Tündérek, denevérek, szarvasok, sárkányok, nyulak, trollok, madarak, varázsvirágok és még sok mesebeli lény története elevenedik meg a Macskakő Gyermekmúzeumban. Május 30-ig látható a Fertőrákosi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak alkotásaiból készült kiállítás. A múzeumpedagógusok rendhagyó rajzórákat is tartanak a helyszínen, erre a macskako.sopronimuzeum@gmail.com e-mail-címen lehet jelentkezni. 

Sztárok itt és ott

Zenészek összefogása

Soproni zenészek fogtak össze zenésztársuk, Cini gyógyulásáért. A sokak által ismert utcazenész, Cryns János súlyosan megbetegedett, ellátása folyamatos segítséget igényel.

Ennek apropóján nagysikerű koncertet tartottak a Búgócsigában, amelyen fellépett a Bóbita, az In Flore, a vavWAW, Boll Weevil, Noro – Hosy – Kóbor Peti – QQ, a Wild Cow Sonny és Szőke Geri, ott volt a Crazy Daisy Jug Band, Horváth Tibor, valamint Tégla & Seat the Belt.

A koncert bevételét felajánlották Cini gyógyulására, akit továbbra is lehet segíteni pénzadományokkal az alábbi számlaszámon: 12094002-01956537-00100003.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.