Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron a kilátók városa
Fontos az épített örökségünk ápolása – hangzott el a kilátó napján. Fotó: Elekné ­Lévay Vivien

Kulturális örökség napok: Színes programok városszerte

Sopron a kilátók városa

| Elek Szilveszter | Városi hírek

A Károly-magaslaton a kilátó napjával kezdődött a kulturális örökség napjai idei soproni programsorozata. Látogatható volt például a Kárpáti malom, a vasúttörténeti kiállítás, Scarbantia fóruma, a Lenck-villában pedig a Fertő-táj világörökség mutatkozott be.

Százötven éves a magyar műemlékvédelem – e köré fonódott idén a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat. A kezdeményezés keretében Sopronban is változatos programokat tartottak a hétvégén. A szombat reggeli ünnepélyes megnyitó – a hagyományoknak megfelelően – ezúttal is a Károly-kilátónál volt.

– Fontos, hogy az épített örökségünket ápoljuk, kezeljük és bemutassuk – emelte ki köszöntőjében dr. Józan Tibor, a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke. – Ezért csatlakoztunk a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-vel közösen a kulturális örökség napjaihoz. A megnyitóhoz a Károly-kilátónál méltóbb helyet aligha találhattunk volna. Ez az épület ugyanis 1936-os felavatása óta rengeteg élményt adott a Sopronban élőknek és az ide látogatóknak.

Dr. Sándor Gyula, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy Sopron a kilátók városa, valamennyi építményből egyedülálló látvány nyílik a városunkra és környezetére.


– Sopronban az épített és természeti kultúra gazdagsága és harmóniája olyan hangulatot teremt, amely egyedülálló az országban – emelte ki beszédében dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere. – Most is történelmi időket élünk, amelyek rendkívüli kihívásokat hoznak. Azonban közösen, vállvetve túl tudunk lendülni ezeken.

A kulturális örökség napjain megnyitotta kapuit a Kárpáti malom, látogatható volt a vasúttörténeti és vasútmodell-kiállítás, bemutatták a soproni városházát és a vármegyeházát, a Lenck-villában pedig a Fertő-táj világörökség települései adtak ízelítőt portékáikból. A vasárnapi rendezvényre tíz településről érkeztek kiállítók. Az érdeklődők találkozhattak kézművesekkel, láthattak helyitermék-bemutatót, megnézhették a horvát népviseletet és a csipkekiállítást, illetve kóstolhattak borokat, bodzaszörpöt is.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.