Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron szellemisége
A 2023-as soproni kitüntetettek a városháza dísztermében a múlt szombati ünnepség után. Fotó: Filep István

Kitüntetettek: A hűség városának hűséges polgárai

Sopron szellemisége

| Horváth Ferenc | Városi hírek

– Nekünk, soproniaknak az a célunk, hogy megőrizzük biztonságunkat, az életünk megszokott kereteit. Biztonság nélkül ugyanis a családok boldogulása és Sopron fejlődése is elképzelhetetlen – mondta dr. Farkas Ciprián polgármester a hűség napi díjátadó ünnepségen.

Sopron az elmúlt hétvégén emlékezett meg az 1921-es népszavazásról. A város és a népszavazásban érintett települések vezetői, képviselői december 14-én fejet hajtottak Sopronyi-Thurner Mihály szobránál és sírjánál, megkoszorúzták a Hűségkaput, valamint a centenáriumi emléktáblát. December 16-án a díjátadó ünnepséget követően adták át a kormány ajándékaként a Hűségparkot. (Erről szóló írásunkat a 6. oldalon olvashatják.)

Sopron elismeréseinek átadására december 16-án ezúttal a városháza dísztermében került sor. A rendezvényen részt vett Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, dr. Simon István és dr. Csiszár Szabolcs alpolgármester is. A kitüntetetteket és a meghívott vendégeket dr. Farkas Ciprián polgármester köszöntötte, aki ünnepi beszédében emlékeztetett, 1921 decemberében arról kellett döntenie városunknak, „hogy hűséges marad-e ahhoz a hazához, amelynek közel ezer éven át volt kapuja és egyben legszebb bástyája”. Kiemelte, a soproniak döntése szilárd volt, olyan, mint azok a római alapok, amelyekből kinőtt városunk, amelyben kiváló hazafiak nevelkedtek Lackner Kristóftól Széchenyi Istvánig, és számos művész, tudós, orvos, pedagógus és sportoló, akikre büszkék lehetünk. Sopron napjainkban is őrzi azt a szellemiséget, amely miatt kiérdemeltük a leghűségesebb város címet.

– Az 1921-es népszavazás sikere és maga Sopron az élő példája annak, hogy a szuverenitásunkért nemcsak nemzeti szinten, hanem városról városra kell megküzdenünk – folytatta a polgármester, összekötve a múlt és a jelen történéseit.

A kitüntetettekről szólva hangsúlyozta, nagyszerű emberek, „akik hozzájárulnak ahhoz, hogy Sopron továbbra is egy olyan város maradjon, ahol erős és összetartó közösség működik, ahol jó élni, dolgozni, alkotni, családot alapítani és gyermeket nevelni”. A polgármester ünnepi gondolatainak elhangzása után az országgyűlési képviselő, valamint a városvezetők adták át az elismeréseket. Elsőként a Sopronért Emlékérmeket, végül pedig a díszpolgár címet.


– Az 1921-es népszavazás sikere és maga Sopron az élő példája annak, hogy a szuverenitásunkért nemcsak nemzeti szinten, hanem városról városra kell megküzdenünk – hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián polgármester. 

Kitüntetettek

2023-ban a Sopron díszpolgára címet Eperjes Károly, Kossuth- és Jászai-díjas színművész, rendező, a Soproni Petőfi Színház művészeti tanácsadója kapta. Pro Urbe díjban dr. Gömöri János régész, a Scarbantia Társaság elnöke, Ifj. Flandorffer Ignác-díjban Csonka László, a Csonka és Fiai Kft. és a Trend­glas Jena GmbH ügyvezetője, Civitas Fidelissima díjban Králik Tibor, a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja, valamint a Zettl–Langer Gyűjteményi Alapítvány részesült. Dr. Pintér Katalin, a Soproni Gyógyközpont Központi Laboratóriumának klinikai mikrobiológus adjunktusa, tanácsosa kapta a Dr. Király Jenő-díjat. Posztumusz Dr. Király Jenő-díjat szavaztak meg a néhai dr. Horváth Zoltán csecsemő- és gyermekorvos, infektológus, a Lyme-kór szakértője részére.

A Humanitas díjat dr. Éger István mentőorvos, az Együtt az Életért, Sopronért Mentő Alapítvány titkára kapta, a Wälder József-díjat pedig Baranyai Gábor kőfaragó, kőszobrász vette át. Sopron Kiváló Pedagógusa Tomopulu Andromáhi, a Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskola tanára és Tscheki Katalin, a Tóth Antal Egységes Gyógypedagógiai Intézmény igazgatója lett. A Sopron Kultúrájáért díjat T. Horváth József zeneszerző, előadó, a Sopron Sportjáért díjat Szittner Lajos testnevelő, edző vette át. Sopron Ifjú Tehetsége Fajkusz Benedek Lukács lett, a Sopron Szolgálatáért díjat pedig Fülöp István Andrásnak, a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön parancsnokának adták át a város vezetői.

Sopronért Emlékéremben részesült dr. Bakai Judit osztályvezető főorvos, Both Balázs költő, Csányi László gépjárműoktató, Csoltói József, a Testvériség Néptáncegyüttes vezetője, Hirschler Vilmos üvegesmester, Kiss Lajos, a Lions Club Sopron Közhasznú Egyesület alapító tagja, Marton Tamás, a Soproni Atlétikai Club elnöke, Martos Virág múzeumpedagógus, Shmilliár Tamás építész, Szemző Gábor, az SKC egykori elnöke, Taschner Tamás pedagógus–idegenvezető, valamint a Hermesi Hegylakók Gasztronómiai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület és a Scarbantia Társaság.

Tekintse meg kvízünket!

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.