Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron szerelmesének tárlata
A kiállítás vasárnaponként 13–17-ig látogatható az evangélikus gyülekezeti ház kistermében. Fotó: Filep István

Mühl Aladár festményei magas művészi értéket képviselnek

Sopron szerelmesének tárlata

| Köves Andrea | Városi hírek

Mühl Aladárnak, Sopron neves festőművészének gyűjteményes tárlata a nagyközönség előtt is kinyitja kapuit vasárnaponként az evangélikus gyülekezeti házban.

Mühl Aladár festőművésznek, a soproni akvarell jeles egyéniségének összegyűjtött műveit közel tíz esztendővel ezelőtt tette közkinccsé Winkler Barnabás építész a festményeket befogadó gyülekezeti házban. Akkor a nemes felajánló így fogalmazott: „Piros betűs ünnep a mai nap mindannyiunk számára, ezzel a kiállítással a soproni evangélikusok betekintést engednek egykori presbiterük festőművészi életművébe, méltó helyet és lehetőséget teremtve, hogy a gyűjtemény és alkotójuk ne merülhessen feledésbe.”.

Az azóta eltelt időszakban a tárlatnak nem volt állandó nyitvatartása, ám az értékmentés jegyében a gyülekezet támogatásával mostantól a kiállítás minden vasárnap 13 és 17 óra között látogatható az emeleti kisteremben. Szabó Attila kalauzolja a látogatókat, aki nem tud elfogultság nélkül beszélni a város egyik legnevesebb festőművészéről: – Mühl Aladár képei szeretett városa, Sopron iránti kötődéséről mesélnek, a város általa látott szépségét, harmóniáját, időtlenségét, sejtelmes fényeit mentette át a jövőbe.

Dr. Tóth Károly lelkész szerint Mühl Aladár festményei magas művészi értéket képviselnek, emellett jó hangulatot és egy sajátos soproni karaktert is közvetítenek. Ezzel emelik a 2014-ben átadott gyülekezeti ház rangját, és méltó környezetet teremtenek az itt zajló alkalmak számára. A gyűjteményben vasárnaponként különböző kulturális programok: verses vagy zenés bemutatók, művészekkel, műgyűjtőkkel, művészetbarátokkal való beszélgetések is várják a látogatókat.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.