Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron vonzó célpont

Az M85-ös autóút megépítése a turizmust is fellendítette

Sopron vonzó célpont

| Köves Andrea | Városi hírek

Hétvégén volt az idegenvezetők világnapja, amelyet február végén számos országban ünnepelnek. Sopron gazdag azokban az épített és természeti kincsekben, amelyeket megmutathatnak az idegenvezetők a városba érkező turistáknak. Az utóbbi évek fejlesztései tovább élénkítették a kínálatot.

Az újonnan átadott idegenforgalmi látványosságok közül érdemes elsőként a nemzetközi visszhangot kiváltott Soproni Múzeumnegyedet megemlíteni. A több díjat is elnyert, tavaly átadott létesítmény a Storno-, a Fabricius és a Tábornok-ház, valamint a Tűztorony összekapcsolásával, egyedi és látványos építészeti megoldásokkal jött létre. A csodálatos terek, az interaktív kiállítások nemcsak a turisták, hanem a soproniak körében is rendkívül népszerűek. Ugyancsak turisztikai attrakciót nyújt a szintén a Soproni Múzeumhoz tartozó Lenck-villa, amely a külső–belső épületrekonstrukciónak köszönhetően 2020-ban nyerte vissza régi pompáját. A villa nyitva tartási idejében ingyenesen látogatható a park, amely számos szabadtéri koncertnek, filmvetítésnek, kertbarátoknak szóló programnak ad otthont.

A soproniak mellett a turistákat is kényezteti a természet ölelésében található, megújult Lőver uszoda, amely az ország egyik legkorszerűbb létesítménye. Az aktív turizmust kedvelők számára kimeríthetetlen élmények forrása a Soproni Parkerdő, ahol megújult séta- és kerékpárutak, kilátók, erdei játszóterek várják a kirándulókat. A valamikori mucki határőrs helyén felépült Erdő Háza felejthetetlen élményt nyújt a család minden tagjának. A turisták Sopron megújult parkjaiban – a Papréten, a Washington parkban, a Szélmalom parkban – is megpihenhetnek egy-egy belvárosi séta során.

A város nagy hangsúlyt fektet a közösségi, kulturális és szórakoztató rendezvények szervezésére, az idei SopronFest rendezvénysorozata 20 helyszínen kínál minden korosztály részére kulturális, gasztronómiai és turisztikai programokat.

Nemcsak gazdaságélénkítő szerepe volt az M85-ös autóút megépítésének, hanem a turizmust is fellendítette, illetve a közlekedésbiztonságot fokozta. A hamarosan elkészülő északnyugati elkerülő még nagyobb komfortfokozatot nyújt majd a városban közlekedők számára.

Kovács-Gazdag Nikoletta, Sopron Régió Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint a fejlesztéseknek és az új attrakcióknak köszönhetően Sopron turisztikai palettája színesebbé vált, különösen azokban a szegmensekben, amelyek eddig is a fő vonzerejét jelentették a régiónak: a kulturális, örökség- és műemlékturizmus, az aktív- és ökoturizmus – kiemelten a kerékpáros turizmus – és a családbarát turizmus. Mint hangsúlyozta: Sopron kimagasló épített öröksége az évszázados épületekhez kapcsolódó szellemi kultúrával, annak történeteivel, legendáival tökéletesen illeszkedik a legutóbbi világjárvány óta kialakult turisztikai trendhez, a lassú turizmushoz („slow tourism”). Az új fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy a turisztikai szolgáltatók átadhassák a hozzánk látogatóknak régiónk történetét, legendáit, ízeit, évszázados hagyományait.

Az idegenvezetők világnapja alkalmából tucatnyi izgalmas túrát szerveztek soproni idegenvezetők. Vasárnap nemcsak a belváros értékeit, de a Lövéreket vagy például Brennbergbányát is megismerhették az érdeklődők.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.