Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szakmák délelőttje
A VasVillában a szakgimnáziumi ágazatba és a szakközépiskolai kínálatba is belekóstolhattak az érdeklődők Fotó: Griechisch Tamás

A diákok sok újdonsággal találkoztak a tanműhelyekben

Szakmák délelőttje

| Köves Andrea | Városi hírek

Nagy sikert aratott a pályaválasztás előtt álló 7–8. osztályos diákok körében a szakmák dél­előttje elnevezésű interaktív program.

A Soproni Szakképzési Centrum mind a hat tagintézményében számtalan szakmát ismerhettek meg a diákok testközelből, bepillanthattak a tanműhelyekbe, kipróbálhatták az eszközöket, és saját maguk is készíthettek munkadabokat.

A jó szakma a siker titka! – ezt a szlogent választották a szervezők a szerdai rendezvény mottójának. A nagy érdeklődés is mutatja: egyre nagyobb a különböző szakmák népszerűsége, ám a szülőknek és a diákoknak nem egyszerű választani a széles palettából, ezért tárta ki kapuit a Fáy András Két Tanítási Nyelvű Gazdasági Szakgimnázium, a Handler Nándor Szakképző Iskola, az Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola, a Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola és Gimnázium, a fertődi Porpáczy Aladár Szakképző Iskola és a kapuvári Berg Gusztáv Szakközépiskola.

A VasVillában a négy szakgimnáziumi ágazat, az informatika, a gépészet, a közlekedésgépészet és a sportképzés is bemutatkozott, illetve a szakközépiskolai kínálatba, a villanyszerelő, a gépi forgácsoló, valamint a központifűtés- és gázhálózat-rendszerszerelő képzésekbe is belekóstolhattak az érdeklődők.

– Nagyon hasznosnak tartom a szakmák délelőttjét, mert a mai hetedik és nyolcadik osztályos diákok többsége nem tudja, hogy milyen szakmát válasszon, nem is ismeri a lehetőségeket, itt körbe néznek, felpattan a szemük, új ötleteket meríthetnek – mondta Andrássy Klára ének–magyar szakos tanár, aki a Lackner-iskolából érkezett diákjaival a VasVillába. Tanítványa, Körmendi Kamilla is lelkesen nyilatkozott a nyílt napról: – Nagyon tetszik a program, sok újdonsággal találkoztam, szakmát szeretnék választani a továbbtanulás során, de nagyon nehéz eldönteni, hogy mi is az, ami majd az embert felnőttként tényleg érdekelni fogja. Nekem most itt a sportképzés és az autószerelői ágazat tetszett leginkább.

Bokor Ákos igazgató is azt javasolja a diákoknak, hogy válasszanak szakmát. Úgy véli, hogy a szakgimnáziumi képzés igazi konkurenciája lehet a gimnáziumoknak, hiszen a diákok ugyanúgy megszerzik az érettségit, de biztos pontként egy szakma is a kezükben lesz.

Nyílt napok: A Roth-iskola november 29-én, csütörtökön 12.30-tól, valamint december 12-én 12.30-tól tart nyílt napot. Az Eötvös-iskolában december elsején a nyílt órákat, december 5-én 15 órakor pedig a nyitott kapuk napját rendezik meg. A Széchenyi-gimnáziumban november 29–30-án lesz a beiskolázási tájékoztató, a központi írásbeli vizsgára pedig december 7-ig kell elküldeni a jelentkezést a 7. és 9. évfolyamra készülőknek. A Berzsenyi Dániel Evangélikus (Líceum) Gimnázium és Kollégiumban november 29-én, csütörtökön délelőtt 8.00–11.35 között várják az órákra a nyolcadikosokat, 17 órakor pedig szülői tájékoztatót tartanak. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek