Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szép Sopron

Jegyzet

Szép Sopron

| Horváth Ferenc | Városi hírek

Jól emlékszem, hogy Friedrich Kari bácsinak, a legendás idegenvezetőnek, aki felülemelkedett hányatott sorsán, volt egy vetített előadása Szép Sopron címmel, amelyet az ünnepi hetek alatt többször is bemutatott.

Én a Széchenyi téren láttam, talán a kollégium falára vetítve gyönyörűséges városunk értékeit bemutatva. Pedig azokban az években még kopott és elhanyagolt volt a város. Az első nagyobb és átfogóbb műemléki felújítások Sopron várossá nyilvánításának 700. évfordulójára készültek el, de már korábban megkapta Sopron a Műemlékvédelmi Európa Díjat. A műemlékvédelem a soproniak soha véget nem érő feladata. Éppen olyan, mint az útjavítás. Soha nincs vége, nincs olyan, hogy no, akkor elkészültünk, és hátradőlhetünk.

Ha Kari bácsi még élne, akkor most újabb filmet forgatna, s büszkén vetítené vendégeinknek, hogy aztán egyenként felkeresve a helyszíneket senki által nem ismert történeteket meséljen.

Szép Sopron. Ízlelgetem a szavakat, s újra és újra régi emlékképek villannak fel. Milyen volt városunk a múlt század hatvanas, hetvenes éveiben? Elzárva a külvilágtól és jobbára persze önmagunktól is éltünk, de aki eljutott hozzánk, az megláthatta a rejtőzködő szépségeket is. Éppen Friedrich Kari bácsinak és társainak köszönhetően.

Elképzelem, hogy miről is mesélnének Sopron nagykövetei napjainkban… Ma már nem vagyunk „egynapos város”, mert lehetetlen néhány óra alatt bejárni azokat a csodákat, amelyeket a mai városvezetés oly attraktívvá tett. Sétáljunk fel a Szent Mihály-dombra, s csendesedjük el a város védőszentjének otthonában, s elmélkedjünk el azon, hogy a keleti gótika mivel ajándékozott meg bennünket! Ha alászállunk a belvárosba, akkor a római kortól a XXI. századig repülhetünk, mindezt harmóniává varázsolva a múzeumnegyedben. De persze a szépen felújított utcákon barangolva találunk itt még bőségesen más, egyedülálló látnivalót is, a páratlan zsinagógáktól kezdve középkori lakótornyon át az ülőfülkés, szépen felújított, középkori eredetű palotákig. Természetesen akad még tennivaló, de az összkép és számos részlet még sohasem volt ennyire szemet gyönyörködtetően összhangban.

Sopron szépségét kiemeli, mint az ékkövet a foglalata, természeti környezete. Így együtt szép nekünk, szebb, mint valaha.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.