Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Szokolay Sándor levelei
Szokolay Orsolya édesapja leveleivel – a Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zene-szerző, Sopron díszpolgára gazdag életművet hagyott hátra Fotó: Pluzsik Tamás

Szokolay Sándor levelei

| Pluzsik Tamás | Városi hírek

Megjelent a Szokolay Sándor 1947 és 1957 között írt 95 leveléből összeállított könyv. A kötet a Hogy is kezdődött?... címet kapta.

A kötet közreadóját, a művész lányát, Szokolay Orsolyát kérdeztük a könyv, valamint a Zene-Bona címet viselő kottagyűjtemény és CD megjelenésének előzményeiről.


– A kötetben is szereplő leveleket apai nagyapám, Szokolay Bálint őrizte meg, de életében nem beszélt a gondosan összegyűjtött és biztonságban őrzött levélgyűjteményről – mondta el Szokolay Orsolya. – Az ő halálát követően, 1997-ben kerültek elő ezek a rendkívül érdekes dokumentumok. Édesapámat meghatotta a különleges atyai örökség, a váratlan találkozás gyermekkori emlékeivel, de kiadásukra nem gondolt. Ennek oka elsősorban a jól ismert szerénysége, de úgy gondolom, hogy a visszatekintésnél mindig is jobban foglalkoztatta őt az „időből kipattanó jelenidejűség”, hiszen szüntelenül az alkotás lázában égett.
A zeneszerző életművének rendezése közben fogalmazódott meg Szokolay Orsolyában a levelek publikálásának gondolata. A 95 levél közül 85-öt még a középiskolai évek alatt írt a zeneszerző, 10 a zeneakadémiai időkből származik. A közös bennük a személyes hangvétel. A levélgyűjtemény bepillantást enged egy ma már kevésbé ismert világba, de egyúttal tanulságos is lehet, hisz olyan emberek érdeklődését is felkeltheti, akik a komolyzene, ezen belül Szokolay Sándor munkássága iránt talán kevésbé fogékonyak.


– A kötetből mint egy mesebeli történetből kiderül, hogyan jutott el édesapám a Békés-Tarhosi Énekiskolából az első nemzetközi sikerekig, őrizte meg tiszta, őszinte és szerény jellemét a legnehezebb időkben is – fogalmazott Szokolay Orsolya, majd felolvasott néhány sort édesapja 1957 augusztusában Moszkvából írt leveléből:


„Édes Anyikám és Apikám!
… nagyon jó hír, a moszkvai VIT nemzetközi zeneszerzői versenyén a Szólószonátám hegedűre I. díjat nyert! Ehhez nem tudok többet mondani, először bőgtem, de még most sem vagyok észnél! A pályázók száma több mint négyszáz! A zsűri elnöke Sosztakovics volt!”
A zeneszerző fiatalkori leveleinek közreadása önmagában is kuriózum. Szokolay különleges világáról mégis zenéje árul el a legtöbbet. Korai alkotásai a könyv CD mellékletről meg is hallgathatók, mégpedig a 2014-es Virtuózok verseny győztesének, Boros Misinek az előadásában.

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.