Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tűzben (is) edzve…
– A szakmánkban fontos a jó állóképesség – mondta Pirger Attila tűzoltó alezredes. Fotó: Filep István

„Mindig körültekintőnek kell lennünk a beavatkozásokkor”

Tűzben (is) edzve…

| Győri-Varga Nóra | Városi hírek

Szirénázó tűzoltóautó – szinte naponta hajt el mellettünk. A benne ülők életeket mentenek, miközben a sajátjukat is kockáztatják. Pirger Attila tűzoltó alezredes példáján keresztül mutatjuk be ezt a különleges világot.

– Úgy lesz valaki tűzoltó, ahogy sokan elképzeljük: már gyerekkorban megfertőződik?

– Nálam ez hamar megtörtént, igen. Nagypapám és édesapám hivatásos katonatiszt volt, a nagybátyám is egyenruhás. Gyerekként többször jártam a határőr őrsökön, de mindig vonzott a tűzoltók világa. Szerettem volna felsőfokú végzettséget is, így lettem tűzvédelmi mérnök. Miután lediplomáztam, a fővárosban szereltem fel.

– Az Önök hivatása gyakran lehet életveszélyes. Volt részese ilyen helyzetnek?

– Újoncként egy garázstüzet kellett oltanunk, ahol egy hegesztésre használt disszugázpalack is volt. Ha ezt hő éri, felrobbanhat, szétrepülő darabjai halálos sérülést és komoly károkat is okozhatnak. Épülettüzeknél mindig fennáll a lehetősége annak, hogy valamilyen gázpalack is van bent, az ilyen esetek megmutatják, hogy nem veszélytelen a tűzoltók munkája. Sok a szép dolog is, de mindig körültekintőnek kell lennünk a beavatkozások során.


– Öt éve már nem 24/48 órás (24 óra szolgálat, 2 szabadnap – a szerk.) munkarendben tevékenykedik.

– Így van, azóta hogy parancsnoki feladatokat látok el, már nem szükségszerű minden esethez aktívan vonulnom. Szolgálatot szervezek, a tűzoltók felkészültségét támogatom, szakmai képzéseket, gyakorlatokat tervezek annak érdekében, hogy az állomány minél jobban és gördülékenyebben tudja végezni a mindennapi feladatait. Az olyan káresetekhez, amelyekhez nagyobb erők mozgósítása szükséges, viszont továbbra is kimegyek.

– A sportnak fontos szerepe van az életében.

– Gyerekkorom óta a napjaim része. 1987 óta shotokan karatézom, triatlonoztam, 2008-ban részt vettem a tűzoltó világjátékokon Liverpoolban. 2010 óta tevékenykedem egy 30–40 tagú egyesületben: a Soproni Rendészeti Sportegyesület Shotokan Karate-do szakosztályát vezetem, ahol a fő célom a jellem fejlesztése a shotokan karatén keresztül. Helyi és nemzetközi versenyekre járunk, idén Lübeckbe is készülünk, a JSKA karate világbajnokságra. A tűzoltósportokban is részt veszek, próbálom erre ösztönözni a fiatalokat is. A szakmánkban egyébként kell a jó állóképesség. Egy tízemeletes épület tetejére a tűzoltónak a közel 40 kilogrammos felszereléssel együtt kell felfutnia, be kell avatkoznia, és esetleg le is kell hoznia az ott rekedteket…

Pirger Attila 1981-ben született Sopronban. 2005-ben diplomázott tűzvédelmi mérnökként az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskolán. 2006 februárja óta a hivatásos állomány tagja. Pályáját Budapesten kezdte beosztott tűzoltóként, 2007-től a Soproni Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tagja, 2018 óta parancsnoka, 2023 februárjában tűzoltó alezredes rendfokozatba léptették elő.


Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.