Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vigyázat, vadászat!
A Soproni-hegység állatvilága sokszínű, a róka, a borz, az őz és a szarvas mellett jól érzi magát itt a vaddisznó is Fotó: Sosztarich Krisztián

Az erdőgazdaság feladata a vad gondozása is

Vigyázat, vadászat!

| P. Horváth László | Városi hírek

A tervek szerint idén a Tanulmányi Erdőgazdaság a Soproni-hegységben három terelővadászatot tart. Ilyenkor a biztonság érdekében a főbb útvonalakat lezárják, és a veszélyre táblákkal is felhívják a figyelmet.

A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-nek (TAEG Zrt.) a természetvédelem, az erdőgazdálkodás, a parkerdő fenntartása mellett feladata a vadgazdálkodás is. A téli időszakban gondoskodnak a Soproni-hegységben élő fajok etetéséről, illetve a jogszabályban előírt vadászati terv teljesítéséről. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy a vadászat révén szabályozzák a vadállományt.

– A tanulmányi erdőgazdaság idén még három terelővadászatot szervez, ezeket decemberben fogjuk megtartani, az időpontról a későbbiekben tájékoztatjuk a lakosságot – tudta meg lapunk Bánáti Lászlótól, a TAEG Zrt. parkerdei és kommunikációs igazgatójától. – Az egyik a Muckon, a másikak pedig Görbehalom és Brennberg­bánya térségében lesznek. Az esemény nappal, reggel nyolc órától délután négy óráig tart, erre pedig az erdei utak mentén kihelyezett plakátokkal hívjuk fel az arra járók figyelmét. A biztonság érdekében a vadászat napján lezárjuk a főbb útvonalakat, és mindenhol egy őr ad tájékoztatást.

Bánáti László hozzátette, a terelővadászaton legfeljebb huszonöt puskás vehet részt, hozzájuk társulnak a hajtók, illetve a kutyájuk. – A cél az állomány szabályozása mellett az, hogy a lakott területek közeléből az erdő mélyére tereljük a vadat – folytatta a szakember. – A Soproni-hegység állatvilága is sokszínű. A róka, a borz, a vaddisznó mellett jól érzi magát az őz és a szarvas is. Az pedig mindannyiunk közös érdeke, hogy ezt a sokféleséget megtartsuk.

Fontos: a városhoz közeli park­erdőben semmilyen vadászatot nem tartanak! Így ilyenkor, a téli időszakban bátran felkereshetjük például az Károly-magaslatot, az Ojtozi sétányt, a Fáber rétet, a harkai lőteret. A szabályokat azonban mindenkinek be kell tartania. Akik kutyával sétálnak, futnak az erdőben, az állatot pórázon kell vezetniük! Gyakran előfordul, hogy egy nem megfelelően betanított és szabadon hagyott eb elszaladt a gazdájától, majd egy vad nyomába ered. A tapasztalat azt mutatja, hogy az ilyen találkozásokból a legtöbbször nem a kutya kerül ki győztesen...

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.