Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vigyázzunk a Földünkre!
A Föld napja idén is ráirányítja a figyelmet az erdők védelmére. Fotó: Filep István

1990 és 2015 között 129 millió hektár erdő tűnt el a bolygóról

Vigyázzunk a Földünkre!

| Köves Andrea | Városi hírek

Az április 22-i Föld napja mintegy fél évszázada irányítja a figyelmet világszerte a környezet megóvásának a fontosságára. Lényeges, hogy egyénileg is tegyünk a bolygónkért.

– 1970-ben az északi félteke csillagászati tavaszának első napján rendezték meg először a Föld napját – idézte fel a jeles dátum történetét dr. Polgár András, a Soproni Egyetem tanszékvezető egyetemi docense. – Denis Hayes akkori amerikai egyetemi hallgató történelmi jelentőségű kezdeményezése mára odáig jutott, hogy nemzetközi szinten idén 51., hazai szervezésben 31. alkalommal tartjuk meg hagyományosan minden év április 22-én. Legfőbb célja, hogy felhívja a figyelmet bolygónk természeti környezetének védelmére.

– A globális környezeti problémák hátterében a Föld lakosságának növekedése és a túlfogyasztás áll – hangsúlyozta dr. Polgár András. Az egyetemi docens meglátása szerint a megoldások keresése, hathatós intézkedések minden szinten szükségesek, de az egyéni fogyasztók és a kis közösségek felelőssége, hozzájárulása is hangsúlyos. A világméretű kezdeményezés minden évben felhívja a figyelmet valamely környezeti problémára és cselekvési területre.

– Idén a Föld napján a létünk alapját jelentő biológiai sokféleség megőrzésére figyelmeztetnek bennünket – emelte ki dr. Polgár András. – A WWF kétévente megjelenő Élő Bolygó jelentése kimutatja az ember túlterjeszkedését, aminek eredményeképp a természeti értékeink veszélybe kerültek. Az adatok szerint az élőhelyek eredeti biodiverzitása 1970-ben globálisan még 81,6 százalék volt, 2014-ben pedig már csak 78,6 százalék. Ez idő alatt Amazónia 20 százaléka, globálisan a vizes élőhelyek 35 százaléka, mára hazánk folyóinak és természetes árterületeinek több mint 90 százaléka eltűnt. 1990 és 2015 között 129 millió hektárnyi erdő tűnt el a bolygó színéről.

Adódik a kérdés: vajon mit tehet az egyén a hétköznapjaiban. Érdemes elmélyítenünk a környezettudatossággal kapcsolatos ismereteinket, csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat, támogatni a fásítási programokat, tömegközlekedést használni, épületeinket hatékonyan szigetelni, klímatudatosan étkezni, azaz a húsfogyasztást csökkenteni. Azzal is környezetünket óvjuk, ha előnyben részesítjük a helyi termékeket, csomagolásmentesen vásárolunk, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, komposztálunk, műanyagmentes életmódra váltunk, és részt veszünk csoportos vagy egyéni hulladékgyűjtési akciókban, illetve természetjárás vagy futás közben összegyűjtjük a szemetet. 

Kapcsolódó cikkek

Kutyák pórázon?!

Kutyák pórázon?!

2024. 04. 17.

Több kérdés is érkezett olvasóinktól a városi kutyasétáltatással kapcsolatban – ezeknek jártunk utána.