Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Vigyázzunk a játszóterekre!
Az utóbbi hetekben ismét megteltek a soproni játszóterek, sok kisgyermekes család tölti a szabadban az idejét. Közös érdekünk, hogy vigyázzunk az eszközökre! Fotó: Németh Péter

Fokozott ellenőrzésekkel is szeretnék megóvni az eszközöket

Vigyázzunk a játszóterekre!

| Munkatársunktól | Városi hírek

Az elmúlt hónapokban több játszótéri eszközt is megrongáltak ismeretlenek vandál módon, így súlyos károkat okoztak. A soproni önkormányzat célja, hogy biztosítsa a gyermekek, családok kikapcsolódását, ezért a jövőben fokozott ellenőrzésekkel is igyekszik megóvni az eszközöket.

Égbe nyúló csúszda, kacskaringós mászóka, szárnyaló hinta, puha homokozó – sok kedves emlék, ami felrémlik gyerekkorunkból. Ha pedig most kimegyünk a soproni játszóterekre, akkor ezeknek az eszközöknek a modernebb, biztonságosabb változatait láthatjuk. Meg még sok minden újdonságot is, amit húsz éve el sem tudtunk képzelni.

A soproni önkormányzat összesen harminchat játszótéren biztosítja a kisgyerekek, kisiskolások kikapcsolódását. A játszótereket kisgyermekeknek építették, esetenként több millió forintból, ezért vigyázzunk rájuk! (A nagyobbaknak inkább a játszótereken kívüli sport és szabadidős aktivitás ajánlott, például a köztéri kondiparkokban.) Most, hogy döntő többségében véget értek a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások, a gyerekeket szívesen viszik játszóterekre a szülők. Amíg a kisebbek játszanak, ők tudnak pihenni, kikapcsolódni, így az egész család jól érezheti magát a friss levegőn.

Az utóbbi időszakban azonban többször szembesültek azzal a szakemberek, hogy egy-egy éjszaka során vandálok tönkretették a játékokat. Mivel sokszor az elkövető kilétére nem derül fény, a játszóterek helyreállítása jelentős anyagi megterhelést jelent az önkormányzatnak. Fontos hangsúlyozni, hogy a gyártók nem úgy tervezték ezeket az eszközöket, hogy felnőttek, felnőtt súlyú gyermekek és tinédzserek súlyát elbírják.

A közterület használatával kapcsolatos önkormányzati rendelet tartalmazza a játszóterek látogatásának rendjét, amelyben szerepel (az eszközök rendeltetésszerű használatának előírásai között) az is, hogy a játszótér napkeltétől napnyugtáig használható. Ezeket a szabályokat minden játszótéren kifüggesztették.

A rendőrség és a közterület-felügyelet munkatársai a jövőben fokozottan ellenőrizni fogják a rendelkezések betartását a további rongálások elkerülése érdekében – tájékoztatta lapunkat az önkormányzat. Azt kérik, hogy védjük együtt városunk értékeit, játszótereit. Amennyiben rongálásnak lesznek szemtanúi, jelezzék azt azonnal a rendőrség 112-es számán vagy munkaidőben a soproni polgármesteri hivatal munkatársainak a 99/515–197-es és 99/515–481-es telefonszámok valamelyikén.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek