Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
„A bor megérdemli a törődést”
Varga Tamásék saját, 21 hektáros, organikus művelésű ültetvényen termelnek szőlőt. Fotó: Filep István

A zöld veltelini lehet – a kékfrankos mellett – a következő híres bora Sopronnak

„A bor megérdemli a törődést”

| Szilágyi Andrea | Zöld Sopron

A Steigler pincészetnél örültek, hogy egyik boruk bekerült Magyarország legjobbjai közé. Mikor megtudták, hogy melyik fajtájukról van szó, akkor viszont igencsak meglepődtek. A zöld veltelini jövőjéről és a biogazdálkodásról is beszélgettünk Varga Tamással.

Mint arról korábban beszámoltunk (Steigler Pince: boros siker, Soproni Téma, 2024. január 17.), a soproni Steigler Pince zöld veltelini bio 2022-es bora is rákerült a Magyar Borszakírók Köre „Super 12” listájára. A versenyre nem lehetett nevezni, a szakértők a saját tapasztalataik alapján választották ki az ország legjobb nedűit. Varga Tamást váratlanul érte a siker. – Nem azért lepett meg, mert azt gondolom, hogy nem érdemli meg, hanem azért, mert ez a fajta nem a legnépszerűbb – kezdte a Steigler Pince birtokigazgatója. – Arra számítottam, hogy egy chardonnay vagy egy sauvignon blanc lesz a befutó.

Varga Tamás szerint bár szinte minden borászatnak van zöld veltelinije, a sikerük titka abban rejlik, hogy Sopronban komolyan veszik ezt a fajtát. Az országban egyedülállóan nálunk csillámpalás a talaj, melyet a zöld veltelini kifejezetten szeret. Így születhetett meg egy olyan unikális bor, amire fölkapta a fejét a szakma. A szakemberek úgy gondolják, hogy ez az a fajta, ami – a kékfrankos mellett – a következő híres bora lehet Sopronnak. Idén már hét különböző zöld veltelini készül a Steigler pincében, melyeket nemsokára a vendégeik is megkóstolhatnak. Boraik alapanyagát a saját, 21 hektáros, organikus művelésű ültetvényeiken termelik meg. Jelenleg 15 hektáron van szőlő, a maradék föld még betelepítetlen. A birtok a Steiger, a Frettner és a Spern Steiner dűlőkben helyezkedik el. A pincészet az indulása – 2016 – óta biotermelést végez.

– A hagyományok tisztelete mellett érdeklődésem középpontjában az organikus borászat áll. Több évet töltöttem el ismert külföldi borászatoknál. A biogazdálkodás, az új borászati technológiák és a legújabb trendek terén így széles tájékozottsággal felvértezve érkeztem vissza Sopronba – mondta Varga Tamás. – Egyszerűen fogalmazva semmit nem használunk, ami öl vagy pusztít. Így mellőzzük a gyomirtót és a rovarölő szereket is.

A birtokigazgató szerint az, hogy a szőlőbe és a művelésébe fektetik a legtöbb energiát, az alapja annak, hogy az egyik boruk elért egy ilyen kiváló eredményt. – A pincében már csak a „kontrollált semmittevés” zajlik, az igazi munkát a földeken végezzük. Minden bor megérdemli a törődést, amit nálunk meg is kap. Ha már egy klasszikus alapborunk is ilyen eredményeket ért el, akkor bizakodóan nézünk előre – zárta ­Varga Tamás.

A Steigler borászat pincéje a Balfi utcában található. Varga Tamás szerint „ez az egyetlen pince, ahova fölfelé kell lemenni”. A pincehelyiség három nagyobb, egymásba nyíló teremből áll, melyek között lépcsőkön felmászva lehet közlekedni. Itt jelenleg 30.000 litert bort érlelnek nagyjából 8–12 hónapig.

Steiger – Steigler: A pincészetet eredetileg a dűlő után Steigernek szerették volna elnevezni. Ehhez azonban hatósági engedélyre lett volna szükség, mert földrajzi név nem adható egy vállalkozásnak. Az ügyvezető, Lőrinczy Bálint más utat választott: vezetékneve kezdőbetűjét beépítve a Steigler nevet kapta a borászat.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Sopron város kékfrankosa

Sopron város kékfrankosa

2024. 05. 01. | Szilágyi Andrea

Iváncsics Zoltánt nem kell bemutatni városunk lakóinak – borászatáról mindenki hallott már, aki kiváló, zamatos, soproni bort keresett. A termelő a sz...