Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Befejeződik a mélyépítés
A Fertőn kiépültek a közművek, valamint új partfalat alakítottak ki. Befejeződtek a kotrási munkálatok, épült egy új, 2 kilométeres csatorna és két új kikötő is.

Lázár János: Nem mondunk le a Fertő tó és térsége fejlesztéseiről

Befejeződik a mélyépítés

| Horváth Ferenc | Zöld Sopron

A nyár egyik slágertémája a Fertő tavi beruházás volt. Miután a kormány felfüggesztette a fejlesztés második ütemét, újabb alaptalan híresztelések keltek szárnyra. Ebben a kérdésben ­Lázár János levele az irányadó, amelyet dr. Farkas ­Cipriánnak írt.

A Fertő tavi látogató- és szabadidőközpont építése körül a kezdetek óta számos tévhit kering. A szakemberek hiába cáfolják újra és újra a sokszor rosszindulatú, a tényeknek nem megfelelő állításokat, azok rendre felbukkannak. A beruházás második ütemének, vagyis a tervezett felépítmények kivitelezésének felfüggesztése újabb lehetőséget adott a beruházás ellenzőinek. Mielőtt rátérnénk a jövőre, érdemes tisztázni, hogy hol is állunk jelenleg. A beruházásért felelős zrt. arról tájékoztatta a Soproni Témát, hogy az első ütem – a mélyépítés – munkálatai hamarosan befejeződnek, várhatóan még ebben a negyedévben, legkésőbb a következőben. A kormány döntése tehát azt a szakaszt nem érintette. A munkálatok során elvégezték a szükséges mélyépítési feladatokat, kiépültek a közművek, valamint teljes egészében új partfalat alakítottak ki. Befejeződtek a kotrási munkálatok, épült egy új, 2 kilométeres csatorna és két új kikötő is. Itt tartunk tehát napjainkban. Hogy a beruházás mikor folytatódhat, arra Lázár János leveléből következtethetünk, aki július 22-én írt dr. Farkas Ciprián polgármesternek.

Ebben az építési és beruházási miniszter leszögezte, hogy Magyarország kormánya hűséges a hűség városához. „A kabinet, így az általam vezetett szaktárca számára – ahogyan eddig, úgy ezután is – kiemelt cél Sopron és térségének fejlesztése.” Ezt követően Lázár János utalt arra, hogy a miniszterelnök 2015. március 25. napján első állomásként Sopronban jelentette be azt az átfogó fejlesztési csomagot, amelynek keretében a magyar állam közel 370 milliárd forintos támogatást biztosított a városnak. Mint ismert, az akkor eltervezett beruházások nagy része azóta már megvalósult.


– A külső körülmények ugyanakkor mára drámai mértékben megváltoztak. A pandémia okozta gazdasági válságot sajnos tovább súlyosbítja a szomszédunkban dúló háború – folytatta a miniszter. Idézi a kormányrendeletet, amely szerint az állami beruházásokat felülvizsgálat céljából – ide nem értve a kivitelezés alatt levőket – felfüggeszti és felülvizsgálat alá rendeli. A felfüggesztés során elrendelt felülvizsgálatokat a kormány egyedileg, projektenként végzi. Ez azért fontos kitétel, mert nem a „fűnyíró elv” valósul meg, hanem gazdasági és más fontos szempontok szerint döntenek a projektekről. Amennyiben ez így lesz, akkor nem lehet kétségünk, hogy folytatódik a Fertő-part fejlesztése, már csak azért is, mert különben értelmetlenné válik az első ütem megépítése.

– A következő szakasz, a magasépítésre és a turisztikai beruházásokra vonatkozó fejlesztések ugyanakkor a kormány döntése értelmében halasztásra, illetve szakaszolásra kerülnek. (Ezek részleteiről további tárgyalások, egyeztetések során döntünk majd.) – rögzíti levelének további részében a miniszter. (Információink szerint ezek az egyeztetések már elkezdődtek.) Végezetül Lázár János hangsúlyozta: a kormány nem eláll a beruházástól, csupán elhalasztja, átütemezi annak megvalósítását, majd kijelenti: „Nem mondunk le a Fertő tó és térségét érintő fejlesztésekről…., a megkezdett, közös munkát hamarosan folytatjuk!”.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...