Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Beleszeretni, felújítani
Dr. Fábiánkovits Anna és Nagy Gábor első látásra beleszeretett a házba. Nem sajnálták az időt, a műemlék felújítása 3 évig tartott.

Pár éve még csak metszőollóval lehetett megközelíteni a házat

Beleszeretni, felújítani

| Szilágyi Andrea | Zöld Sopron

Mint oly sokan mások, dr. Fábiánkovits Anna is többször elsétált a Gesztenyés körút 9. alatt lévő romos épület előtt. Férjével beleszerettek az ingatlanba, elhatározták, hogy megveszik és felújítják. Az idei Winkler Oszkár-díjas épület tulajdonosaival beszélgettünk.

Romos ház állt évtizedekig Bánfalván, a Gesztenyés körút 9-nél. A kertet benőtte a gaz, az épületeket elfoglalták a hajléktalanok. A telket öt éve vette meg dr. Fábiánkovits Anna és Nagy Gábor. Már a vásárlás sem volt egyszerű, az ingatlannak összesen négy tulajdonosa volt, akik közül hárman külföldön éltek. – A tulajdoni lap megszerzése után felvettük a kapcsolatot ­Veöreös András műemlékvédelmi szakügyintézővel. Ő sokat segített abban, hogy felkutassuk a többi tulajdonost – kezdte dr. Fábiánkovits Anna. – Voltunk Németországban, Ausztriában, majd a magyar állammal pereskedtünk. Ez a procedúra körülbelül kettő, a teljes felújítás pedig további három évig tartott.

Miután az ingatlan és a földterület a nevükre került, elkezdődött a pajta lebontásával és helyreállításával a felújítás. – Mivel az épület műemlék, mindent helyre kellett állítanunk az eredeti mérettel arányosan – folytatta Nagy Gábor. – A korábbi pajta helyén most garázs áll.


A tulajdonosok elmondása szerint, amikor először léptek be a kapun, csak metszőolló segítségével tudták megközelíteni az ingatlant. A ház elülső (vályog) része valószínűleg a cselédlak lehetett. Ezt lebontották, majd az új épületet a lakóházzal összekötötték – így megszületett a mostani konyha és az előszoba. Ezen kívül három hálószobát, egy nappalit és egy vendégszobát is kialakítottak az összesen százhatvan négyzetméteres területen.

– A tetőszerkezet és a kerti tó teljesen új, a konyhában és a szobákban a fagerendás mennyezet a bontott anyagokból készült – folytatta Nagy Gábor. – Már a legelején az volt az elképzelésünk, hogy amit csak lehet, újrahasznosítunk. A tó helyén például a bontáskor 30 köbméteres kőkupac keletkezett, ebből készült el az épület térburkolata, illetve a kőkerítés.

A házaspár 3 gyermekkel lakik a házban, amelyet már igazi otthonnak éreznek. 

Rangos elismerés: Mint arról korábban beszámoltunk (A népi építészet emléke, Soproni Téma, 2023. október 4.), az idei Winkler Oszkár-díjat a Gesztenyés körút 9. szám alatti ház tulajdonosai érdemelték ki az épületegyüttes felújíttatásáért. Egy ismerősük terjesztette fel a házaspárt a díjra, amelynek nagyon örültek. A környéken lakók sokszor megcsodálják a kész házat.

Tekintse meg kvízünket!

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Megújult az autóspihenő

Megújult az autóspihenő

2024. 06. 05. | Szilágyi Andrea

Tovább fejlődik Brennbergbánya: az elmúlt időszak út- és játszótér-felújításai után újjászületett az autóspihenő is, amelyet múlt kedden adtak át.