Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Champion díj Debrecenből
Horváth Imre bioborait természetes módszerekkel, vegyszermentesen készíti. Fotó: Filep István

Horváth Imre 11 éve az új telepítéssel váltott ökológiai szőlőművelésre

Champion díj Debrecenből

| Győri-Varga Nóra | Zöld Sopron

A Horváth Borászat 2017-es cabernet franc-ja Champion díjas lett vörösbor kategóriában a XIV. Országos Biobor-versenyen. Horváth Imrével, a borászat vezetőjével beszélgettünk.

A múlt hónapban megrendezett XIV. Országos Biobor-versenyre 10 borvidék 15 borászata 53 bort nevezett. Köztük voltak a Horváth Borászat nedűi is: a 2017-es Corvinus Cuvée arany minősítést, míg a 2017-es cabernet franc-juk vörösbor kategóriában a legmagasabb pontszámot (90) kapta, így Champion díjas lett (erről lapunkban is beszámoltunk: Díjazott biobor, Soproni Téma, 2022. október 5.).

– Mi a jelentősége ennek a győzelemnek?

– Nagyon örülünk természetesen: ezzel arra is lehetőséget kaptunk, hogy jövőre a világ legnagyobb borversenyén, a Mundus Vini Bio­fachon részt vegyünk Németországban. Több – köztük nemzetközi – megmérettetésen is jól szerepeltek a boraink, összesen 11 aranyérmet kaptak idén.

– Mióta működnek bioborászatként?

– 2011-ben kezdtünk új szőlőfajták telepítésébe, amelyeket már a kezdetektől az ökológiai gazdálkodások elveit követve gondozunk. 2020-tól a többi fajtánkkal is megkezdtük az átállást, ezek jövőre kapják meg a biobor minősítést.

– Mitől számít biónak egy bor?

– A legfontosabb, hogy természetes módszerekkel dolgozunk, vegyszermentesen. Nem használunk sem műtrágyát, sem gyomirtót, helyettük olyan természetes anyagokat alkalmazunk, mint például az elemi kén és a réz. Kondicionáló készítményeket kapnak a szőlőink, amelyektől a természetes immunrendszerük, ellenállásuk erősödik. A szőlősoraink közé gyógynövényeket is ültetünk, így kialakul egy olyan ökoszisztéma, ahol az egyik növény segíti a másikat.

– Mit takar a mottójuk, az „Érték a mérték”?

– Fontosnak tartjuk, hogy szőlőtőkéink ne legyenek túlterhelve, egymástól például 95 centiméterre helyezkednek el. A nem felszívódó vegyszerhasználatra is vonatkozik a mértéktartás. Alapvető, hogy tudjuk, mit, miért csinálunk, és az is, hogy naprakészek legyünk. Vallom, hogy borászkodni szívvel-lélekkel, elköteleződve, alázattal érdemes.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...