Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Csapatosan vonultak a darvak
A Fertő–Hanság Nemzeti Park szikesein megpihentek a téli pihenőhelyükre tartó darvak

Csapatosan vonultak a darvak

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Egy rövid, néhány napos pihenő után, amilyen gyorsan jöttek, olyan hirtelen tovább is állnak majd a Fertő–Hanság Nemzeti Park szikeseiről a téli pihenőhelyükre tartó darvak.

Az elmúlt napokban az égre nézve nem ritkán különleges látvány tárult a szemünk elé. Térségünk, de leginkább a Fertő–Hanság Nemzeti Park vizes élőhelyei felett többszázas, krúgató csapatokban repültek át a darvak. A megfigyelések szerint eddig mintegy tízezer madár érkezett hozzánk, többségük csak átrepült, kisebb hányaduk egy rövid pihenőre, egy kis táplálkozásra itt marad pár napot.


– A kontinensünk északi erdőségeiben, lápterületein fészkelő darvak a Baltikum és Skandinávia térségéből indultak az ősz közepén Magyarország érintésével a franciaországi, spanyolországi, észak-afrikai téli élőhelyükre – mondta el lapunknak Pellinger Attila zoológus. – Ezek a madarak nagyobb számban csak néhány éve jelentek meg térségünkben. Mindig sok madár vonul át október–novemberben az Alföldön, a Tisza-völgyében, de újabban jellemző, hogy nagyobb csapatok leválnak a fő irányról és ma már mondhatjuk, hogy rendszeresen felénk jönnek.


A darvak csapatban repülnek és jellegzetes V alakú formációt vesznek fel. Az elöl repülő madarak hamarabb elfáradnak, ezért változtatják a helyüket a csoportban. Költőhelyként zavartalan helyet keres nádasokban, mocsarakban, vizes erdei tájakon vagy lakatlan pusztákon. A kakas jellegzetes tánccal és hangokkal udvarol a tojónak. Rövid távú vonulók. Érdekesség, hogy a madár tavasszal másik útvonalon tér haza, azaz csak ősszel találkozhatunk vele.
A daru védett madár, eszmei értéke ötvenezer forint.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...