Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gazdag volt a termés
Idén sok gomba termett

Gazdag volt a termés

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Bár kezdetben nem tűnt túl ígéretesnek, eddig eredményes volt az idei gombaszezon. Az igazán kitartóak még most is találhatnak néhány darabot. A gombaszakértő fontosnak tartja az elővigyázatosságot.

Sajnos az év első fele csapadékban, így gombában is szegény volt Sopron környékén. A gombarajongók nagy örömére szeptemberben rövid idő alatt mintegy 150 milliméter csapadék esett, úgyhogy egészen október közepéig hatalmas mennyiségben lehetett gombát szüretelni. A szeptemberi meleg a galambgombáknak és a tinóruknak kedvezett, októberben szinte kaszálni lehetett az őzlábat, és a levelek között még mindig lehet találni vargányát. 

– Ha valaki most megy ki az erdőbe, találhat sárguló, lila és fenyőpereszkét, a réteken pedig lilatönkű pereszkét – tudtuk meg Börcsök Zoltán gombaszakértőtől. – A hűvösebb, de nem túlságosan hideg időjárás kedvez a csigagombák, a laskagomba és a téli fülőke fejlődésének. – A kedvtelésből gombászóknak azt ajánlom, csak olyan gombát szedjenek le, amit felismernek! Azokat, amelyekkel kapcsolatban kételyeik merülnek fel, gyűjtsék – lehetőleg fajonként elkülönítve – papírzacskóba!

A legtöbben tudják, hogy a gombát kosárba érdemes gyűjteni. Nejlonszatyorban tárolva ugyanis a mérgező gombák könnyen összekeveredhetnek a többivel, és ilyenkor kidobhatjuk a táska teljes tartalmát. Vannak olyan gombafajok is – például az aranytinóru –, amelyek könnyen sérülnek, és melegebb időben gyorsan megromlanak. Ha ételt készítünk belőlük, nem gomba-, hanem ételmérgezést kaphatunk.

– Sok olyan gomba van, amely könnyen összekeverhető mérgező párjával. Ilyen többek között a csiperke, aminek van ehető és nem ehető változata – tette hozzá a szakember. – Ha nem vagyunk biztosak magunkban, a piacon alkalmazott gombaszakértő ingyenesen átvizsgálja kosarunk tartalmát.

Annak, aki szeretné elmélyíteni a gombafajokkal kapcsolatos ismereteit, érdemes beiratkoznia egy egyéves gomba-szakellenőri tanfolyamra.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...