Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hagymások ideje

Közeleg a tavasz

Hagymások ideje

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Az áruházakban már szép számban sorakoznak a virágzó hagymás növények, jelezve, hogy hamarosan búcsút vehetünk a téltől. A tavasz első hírnökeivel a kikeletet is az otthonunkba csalogathatjuk.

A tavasszal nyíló hagymás növényeknek hamarosan véget ér a nyugalmi időszakuk. Üde megjelenésükkel különleges hangulatot képesek teremteni a kertünkben. Virágágyásainkban lenyűgöző színkavalkádot alkotnak a már februárban virágzó sáfrány, a kora tavasztól virágot bontó nárcisz, jácint, gyöngyike képviselői, melyeket a tulipán követ egészen májusig. A gondosan kiválasztott, tehát egészséges, fertőzésmentes hagymák ősszel a megfelelő helyre, megfelelő mélységben elültetve tavaszra csodálatos virágokat hoznak. A hagymák elfagyásától sem kell tartanunk, ugyanis a hagyma tulajdonképpen egy föld alatti tápanyag-raktározó szerv, amely lehetővé teszi a növények áttelelését.

– Az őszi hónapokban kertjeinkben elültetett hagymás növények most részesülnek abban a jótékony fagyban, amely segíti feléledni a túlélési ösztönüket, és virágzásra készteti őket majd a kora tavaszi napsugarak beköszöntével – tudtuk meg Jády-Mórocz Lívia virágüzlet-tulajdonostól. – A kertészetekben előnevelt növények korábban kibontják szirmaikat otthonainkban. Ezek a kedves kis virágdíszek nem igényelnek túlzott törődést. Mérsékelten öntözzük őket, mivel a hagyma is tartalmaz nedvességet. Igyekezzünk minél hűvösebb helyen tartani őket, hogy a virágzást megnyújtsuk. Melegben és fényben gyorsan kinyílnak és elvirágoznak.

A cserépben lévő hagymákat virágzás után még pár hétig öntözgessük fokozatosan megvonva tőlük a vizet. Azután száraz, hűvös helyen hagyjuk pihenni az őszi, újbóli elültetésig.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...