Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Itt a zöldhulladék-gyűjtés főszezonja

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Szeptemberben kezdődik a zöldhulladék gyűjtésének főszezonja, hiszen a fák levetik a lombkoronájukat. Már azzal rengeteget tehetünk a környezetünkért, ha ezt a fajta nem kommunális hulladékot az arra kijelölt zsákokban, szelektíven gyűjtjük.

A már említett lombleveleken kívül a fák, bokrok nyesedékeit és a lenyírt füvet zöldhulladékgyűjtő zsákokba érdemes beletenni. Nem kerülhet a zöldhulladék közé földmaradék, állati melléktermék, nád, tuskó, forgács, fűrészpor, továbbá egyéb szelektív és kommunális hulladék sem.

Az elszállítást Sopron területén havi rendszerességgel biztosítja áprilistól novemberig az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Januárban és februárban pedig karácsonyfagyűjtést tartanak. A zsákok beszerezhetőek a cég raktárából, a zöldudvarokban, illetve a honlapjukon (www.stkh.hu) megtalálható értékesítési pontokon. A zsákok mellett a hulladékudvarokban igényelhető 60 literes, barna edény is, amelyből szintén elszállítják a zöldhulladékot.

A zöldhulladék elkülönített gyűjtése rendkívül fontos, hiszen azt később komposztálják, vagyis újrahasznosítják. Tévhit, hogy jót teszünk azzal a környezetünknek, ha a felesleges természetes hulladékot az erdőbe visszük ki. Minden ökoszisztémának megvan ugyanis a saját tápanyagkörforgása, és nem ajánlott ebbe beleavatkozni.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...