Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kész a fülesbagolyleltár
Az erdei fülesbagoly (Asio otus) 2020-ban az év madara volt – hazánkban védett. Fotó: Kaposvári Marcell

Megyénkben 86 településen járt 60 önkéntes

Kész a fülesbagolyleltár

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Sopron külterületén 2, Győr–Moson–Sopron vármegyében 1027 erdei fülesbaglyot számláltak össze az önkéntesek év elején. Ez minden eddiginél nagyobb szám.

Mint minden évben, idén is felmérte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az erdei fülesbaglyok telelőhelyeit. Az országos akcióba a lakosságot is bevonták. Az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák is bekapcsolódtak a megfigyelésbe, ami január 19. és 22. között volt.

– A felmérés segítségével fontos információkat szerzünk arról, hogy az adott évben mennyi erdei fülesbagoly telel országunkban – tudtuk meg Bodor Ádámtól, az MME Kisalföldi Helyi Csoportjának tagjától. – Télen nemcsak a hazai költőállomány van itt, hanem az északibb országokból is érkeznek hozzánk fülesbaglyok. Ha ugyanis nagy a hóvastagság, akkor nem férnek hozzá a zsákmányállataikhoz – pockok, egerek –, ezért kénytelenek délebbre húzódni.

Az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit. Általában zárt lombkoronájú fákat választanak nappali pihenőhelynek, főképpen örökzöldeket, fenyőket és tujákat, de a nyírfa is megfelelő a számukra.

Győr–Moson–Sopron vármegyében 2024 januárjában 86 településen járt összesen 60 önkéntes. 67 helyen találtak erdei fülesbaglyot, összesen 1027 madarat számoltak össze, ami új rekordnak számít, és azt mutatja, hogy megyénk kiemelten fontos fészkelő- és telelőhely. Sopron külterületén két baglyot észleltek, de a környező településeken jóval nagyobb az állomány – Fertőszentmiklóson például 9, Fertődön 33 madarat láttak az önkéntesek. 

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...