Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mesebirodalmat teremtenek
Kónya Kristóf a közelmúltban a könyvtárban adott tanácsokat az érdeklődőknek. Fotó: Németh Péter

A tujához nem érdemes ragaszkodnunk, mert a klímát rosszul viseli

Mesebirodalmat teremtenek

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Szerencsére egyre többen szánják rá magukat, hogy saját maguk varázsolják valódi mesebirodalommá a kertjüket. Kónya Kristóf dísznövénytermesztőt kérdeztük arról, milyen növényeket érdemes telepítenünk.

Először is azt kell mérlegelnünk, hogy valóban van-e elegendő energiánk és időnk arra, hogy mi magunk ápoljuk a növényeinket, vagy inkább megbízunk egy kertészt ezzel a feladattal. Ha az előbbit választjuk, akkor el kell döntenünk, hogy milyen legyen a kert stílusa.


– Egyesek az évelőket szeretik, mások az egész udvarukat örökzöldekkel népesítik be, melyek nagy előnye, hogy nem kell azokat metszőollóval csipkedni, és a lehulló leveleiket sem kell túl gyakran összegereblyézni – tudtuk meg Kónya Kristóf erdész, parképítő és -fenntartó, valamint dísznövénytermesztő technikustól. – A mediterrán hangulat kedvelőinek remek választás a most divatos fügefa, az olajfa és a gránátalma.


Mielőtt egy növényt a kertünkbe telepítenénk, érdemes a kertészetben érdeklődnünk, illetve az interneten utánanéznünk annak, hogy mennyire igényes az adott fajta.

– Mivel az utóbbi évtizedekben az éghajlat hazánkban jelentősen felmelegedett, azoknak, akiknek nincs öntözőrendszerük, ajánlott előnyben részesíteniük a szárazságtűrő növényeket – folytatta a szakember. – Sok növénytermesztő foglalkozik kifejezetten szárazságtűrő növényfajták nemesítésével, így kísérleteztek ki például egy új magyar fajtát, a fodros babérmeggyet. A tujához viszont nem érdemes ragaszkodnunk, mert a mi klímánkat már nagyon rosszul viseli, úgyhogy nem lesz tartós. Helyette ajánlott inkább az előbb említett babérmeggyet és leylandi ciprust ültetnünk. 

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...