A meghitt karácsony dísze
2024. 12. 04. | Madarász RékaMíg régen szinte mindenki lucfenyőt díszített fel szentestére, addig ma már az számít ritkaságnak, ha valaki nem nordmann jegenyét választ. Az ára ugy...
Kései szüretet tartottak a Soproni borvidéken. A töppedt szemekből édes, gyümölcsös bor készül, melyet leginkább desszertek kísérőjének ajánlanak a szakemberek.
A töppedt velteliniszemek begyűjtésével kései szüretet tartottak a Soproni borvidéken. Akkor beszélhetünk kései szüretelésű borról, amikor a megszokottnál tovább hagyják a szőlőszemeket érni. – Viszonylag szűk a kereslet az ilyen jellegű desszertborok iránt, különlegességnek számítanak, ezért a borászok ritkán szánják rá magukat az elkészítésükre – mondta lapunknak Iváncsics Zoltán. – Az őszi szüret után a tőkén hagyott fürtöket hálóval kell védeni a vadaktól, hiszen az állatoknak kedvelt csemegéjük az egyre nagyobb cukortartalommal rendelkező fürt. Volt olyan év, amikor az állatok miatt odaveszett a teljes termés – kockázatos tehát a fürtök fennhagyása. A töppedés miatt kevesebb is a kinyert must mennyisége, mindössze fele–harmada, mint a hagyományos szüreten.
Természetes úton kialakult édes borokról van szó, amelyek azonban különböznek az aszútól, mert annál könnyebbek, légiesebbek. Nemcsak kései szüretelésű, de úgynevezett „jégbor” is készülhet a tőkén hagyott fürtökből. Ez azonban még ritkább, hiszen igazán kemény fagyok, -7 Celsius-fok alatti hideg szükséges a szüret előtt napokig.
– A mostani kései velteliniből értékes, kései desszertbor készül – tette hozzá Iváncsics Zoltán. – Ez sárgább, oxidáltabb bor, melyben érett gyümölcsös ízek, illatok jelennek meg. Maradék cukortartalma magas, 80–100 gramm körüli lesz, 12 térfogatszázalék alkohollal.
A soproni borász egy érdekes esetet idézett fel: 2012-ben két alkalommal is sor került kései szüretre, abban az évben ugyanis januárban szüretelték az előző évjárat kései termését, decemberben pedig már újra alkalmasak lettek a körülmények a következő évjárat kései szüretére is.
Míg régen szinte mindenki lucfenyőt díszített fel szentestére, addig ma már az számít ritkaságnak, ha valaki nem nordmann jegenyét választ. Az ára ugy...
Zamatos, testes, illatos vagy gyümölcsös – legtöbben ezeket a jegyeket keressük egy jó borban. Egy azonban biztos: a soproni nedűk méltán híresek, bár...