Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Milliónyi tőzike otthona
Hazánkban több helyen is előfordul a tőzike, de ekkora területen, ilyen sűrűségben csak a csáfordi erdőben. Fotók: Babos Attila, Fertő–Hanság Nemzeti Park (2022)

A csáfordi erdőben mintegy 6–10 millió tő virág található

Milliónyi tőzike otthona

| Győri-Varga Nóra | Zöld Sopron

Ugyan a tavasz hírnökének a hóvirágot nevezzük, a tőzike is jelzi, hogy hamarosan érkezik a jó idő. A csáfordjánosfai erdőben közel 20 hektáron várhatóan február második felétől virágzik a „tőzikeszőnyeg”.

Soprontól mintegy ötven kilométerre, Győr–Moson–Sopron és Vas vármegye határán, a Répce folyó mentén található az a Csáfordjánosfa mellett húzódó, huszonkét hektáros védett terület, amely otthont ad hazánk egyik legnagyobb tőzikés ligeterdejének. A tavaszhírnök növények virágzása éppen most aktuális: február második felétől március végéig tart, számuk hat- és tízmillió közé tehető. – Mindig lombfakadás előtt, kora tavasszal találkozhatunk velük, de ezt természetesen a hőmérséklet és a csapadék mennyisége befolyásolja – válaszolta lapunk megkeresésére Kugler Péter természetvédelmi őr, a Fertő–Hanság Nemzeti Park röjtöki őrterületének őrszolgálat-vezetője. – A virágzó tövek száma nem minden évben azonos: csapadékos nyár–ősz utáni évben vagy vizes, árvizes, nagy hóborítású tél után magasabb, száraz, aszályos nyár–ősz, csapadékszegény telek után kevesebb.

Mint megtudtuk, a tőzike kedveli az időszakos árvizeket (nem a tartós vízborítást!), a jó állapotú, keményfás ligeterdőket (tölgyesek, kőrisesek, égeresek, folyó menti vagy hegylábi tölgy-, kőris-, szilligetek), és igényli a laza, jó vízellátású talajt.


A növény 1988-ban, a csáfordjánosfai erdő pedig már 1955-ben védettséget kapott. – Az ilyen típusú erdő az egykori Répce folyót övező nagy erdőségek közül mára már csak kis területeken maradt fenn – folytatta a szakember. – A több százéves tölgyek mellett rengeteg egyéb fafaj, cserje és lágyszárú lelt menedékre a csáfordi foltban. A tőzike Magyarországon ugyan több helyen is előfordul, de ekkora területen, ilyen sűrűségű állomány csak ebben az erdőben van.

Annak ellenére, hogy a növény védett, gyűjtése tilos, száma mégis csökken. – Ennek egyik oka az elmúlt évek aszályos időjárása, a Répce elmaradt áradásai miatt szárazzá vált föld. Ezt a tőzike nem kedveli, kevesebb is virágzik így – tette hozzá Kugler Péter. – Másrészt a tőzike tanösvény nyomvonalának kijelölése előtt a látogatók letaposták a talajt, ami ettől összetömörödött. Ezeken a területeken akár egy évtizedig nem jelennek meg a tövek.

A tőzikést kizárólag a kijelölt nyomvonalon, a tanösvényen pedig a kordonnal kijelölt szakaszon lehet felkeresni, lehetőleg vízálló lábbeliben. A látogatási szabályok betartását ellenőrzik, hogy még sokáig járhassunk a csáfordi természeti kincs csodájára.

Séta a tőzikés erdőben: Díjmentes, vezetett túrát szervez a Fertő–Hanság Nemzeti Park a csáfordjánosfai erdőbe február 11-én, 18-án, 25-én és március 8-án délelőtt 10 órától. A 4 kilométeres sétára előzetesen kell bejelentkezni legkésőbb a túra előtti napon 15 óráig a +3630/166–0950-es telefonszámon vagy az info@fhnp.hu e-mail-címen.

Kapcsolódó cikkek

Sopron város kékfrankosa

Sopron város kékfrankosa

2024. 05. 01. | Szilágyi Andrea

Iváncsics Zoltánt nem kell bemutatni városunk lakóinak – borászatáról mindenki hallott már, aki kiváló, zamatos, soproni bort keresett. A termelő a sz...