Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Nem minden lom, ami feleslegessé vált!

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A lomtalanítás remek lehetőséget nyújt, hogy kényelmesen megszabadulhasson a háztartásban felhalmozódó, feleslegessé vált lomoktól. Akadnak azonban olyan hulladékfajták is, amelyeket nem szabad ilyenkor kidobni.

A lomtalanítás az egyik legtöbbet kritizált hulladékgyűjtési forma. Szigorú szabályok mondják ki, hogy pontosan mi minősül lomnak, és mely hulladékfajtákat nem vehetik át az STKH munkatársai a lomtalanítás alkalmával.

A vonatkozó törvény értelmében lomnak kizárólag a közszolgáltatás keretében rendszeresített gyűjtőedény méreteit meghaladó nagydarabos háztartási lomhulladék minősül. Ide tartozik például kanapé, ágy, ágybetét, szekrény, fotel, szék, szőnyeg, kerti bútor. Fontos továbbá, hogy a nagyméretű lomokat szétszedett állapotban kell kihelyezni úgy, hogy az kézi erővel könnyen mozgatható legyen. Szintén lényeges kitétel, hogy a lom kizárólag lakossági eredetű lehet.

Nem dobható ki azonban a házhoz menő lomtalanítás során például szelektíven gyűjthető hulladék, elektronikai hulladék, veszélyes anyagot tartalmazó hulladék, szóródó, fröccsenő, vagy más módon a hulladékszállítást végzők egészségét veszélyeztető hulladék, zöldhulladék, bontásból származó anyag és kézi erővel nem rakodható hulladék. Ezeknek a különleges kezelést igénylő hulladékoknak a jelentős része elhelyezhető a zöldudvarokban.

Az STKH valamennyi lakossági ügyfele részére minden évben biztosítja a lomhulladék összegyűjtését és elszállítását a Hulladéktörvény, valamint az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv (OHKT) rendelkezései alapján. Az OHKT a közterületi házhoz menő rendszerű lomtalanításon kívül a gyűjtőpontos, illetve a hulladékudvaron keresztül megvalósuló lomtalanítási módszert is elfogadhatónak tartja, amennyiben a hulladékudvart a lakosság 20 kilométeren belül el tudja érni. A lomtalanítást a helyi önkormányzatokkal egyeztetett módon és időpontban végzik.

A hulladékok helyes kezeléséről részletes tájékoztatás az STKH honlapján (www.stkh.hu) is elérhető, de az ügyfélszolgálati irodáik munkatársai is szívesen adnak felvilágosítást.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...