Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Növények cseréltek gazdát
A csereberén a legtöbben a speciális igényű növények iránt érdeklődtek. Fotó: Németh Péter

Sok esetben jól jön a dísznövénykertész segítsége

Növények cseréltek gazdát

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Lassan hagyománnyá válik, hogy a Széchenyi István Városi Könyvtárban tavasszal és ősszel növény- és magcsereberét tartanak. Múlt szombaton is ­Kónya Kristóf válaszolt a kérdésekre.

A cserebere célja, hogy ha valakinek feleslege van valamiből, odaadhassa annak, akinek éppen arra van szüksége, és helyette választhasson valami mást.

– Tavasszal, a palántázás idején tartjuk az év első csereberéjét, ilyenkor többnyire természetesen palántákat hoznak a résztvevők, míg az őszi magvetés idején ősszel vethető magokat, illetve terméseket – osztotta meg velünk a tapasztalatait Kónya Kristóf erdész, parképítő és -fenntartó, valamint dísznövénytermesztő technikus. – Előfordult már nem egyszer, hogy valaki valamilyen különleges maggal lepte meg a jelenlévőket, például mocsári nőszirommal. Ilyenkor jön jól a dísznövénykertész segítsége, aki rögtön tud arra vonatkozó tanácsot adni, hogy azt mikor és hogyan kell elvetni, gondozni.

Most először tartották a csereberét szombat délelőtt, bízva abban, hogy a hétvégi időpont alkalmasabb lesz a hobbikertészek számára.

– Eddig is legalább 10–15 komoly érdeklődő jelent meg minden egyes alkalommal, a mostanit azért éreztem erősebbnek, mert öten már rögtön a könyvtár nyitásakor érkeztek – folytatta Kónya Kristóf. – Az utolsó tavaszi csereberén valóságos kupaktanács jött létre: leültünk körben, és mindenki elmesélte a kertészkedéssel kapcsolatos tapasztalatait. Most is a legtöbben a speciális igényű növények iránt érdeklődtek, voltak köztük hobbikertészek, de olyan is, aki a közelmúltban vásárolt földet.

A szombati csereberén szőlő, paradicsom, körte és más aktuális termények cseréltek gazdát.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...