Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Őseink útján jártak
Idősek és fiatalok együtt gyalogoltak a Rozália-kápolnától Brennbergbányára. Fotó: Németh Péter

A szülőföldet nem lehet kiszakítani az emberek szívéből

Őseink útján jártak

| Zöld Sopron

Idén is népszerű volt a fraknói gyalogtúra – mintegy kétszázan zarándokoltak a Rozália-kápolnától Brennbergbányára. A Perkovátz-ház Baráti Köre 19. alkalommal szervezte meg a túrát.

Idősek és fiatalok, családok és barátok, egyedülállók is részt vettek szombaton a XIX. Fraknói Gyalogtúrán. A zarándokok a Rozália-kápolnától indultak, legalább húsz kilométeres távot tettek meg. A Perkovátz-ház Baráti Köre 2004 óta minden évben a madarak és fák napjához kapcsolódóan szervezi meg a túrát. – Egy ősi Sopron vármegyei hagyományt elevenítettünk fel – mondta Perkovátz Tamás, a kör elnöke. – A program emlékezteti a résztvevőket arra a zarándoklatra, amikor is az itt élők tavasszal felkerekedtek, és felkeresték az 1670-ben épült Szent Rozáliának szentelt kápolnát. Itt imádkoztak, kérve a szentet, óvja meg őket – és főként a megélhetésüket biztosító szőlőskertjeiket – a ragályos betegségektől.


Később, miután 1847. augusztus 20-án átadták a Bécsújhely–Sopron-vasútvonalat, a zarándokok vonatra szállva a hegy lábánál fekvő Savanyúkút állomásról már vasúton tették meg a visszautat. A zarándoklat történetében újabb állomást jelentett a XX. században meghonosodó madarak és fák napja, hiszen ettől kezdve fokozatosan összekapcsolódott ez a két esemény. Az európai uniós csatlakozástól kezdődően a Perkovátz-ház Baráti Köre felélesztette ezt a hagyományt.


A túra idén is Brennbergbányán ért véget, ahol vörösboros szarvasgulyással várták a résztvevőket. A rendezvény fővédnöke dr. Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos volt. Dr. Sándor Gyula, a TAEG Zrt. vezérigazgatója, a zarándoklat védnöke a beérkezés után elismerését fejezte ki a résztvevőknek és a szervezőknek, amiért ápolják a hagyományt, és igazi közösséget alkotnak. Dr. Farkas Ciprián is a helyszínen méltatta a kezdeményezést. Sopron polgármester elmondta: 2019-ben maga is végigjárta az utat, így tudja, ez milyen komoly teljesítmény. Hozzátette: a szülőföldet nem lehet kiszakítani egyetlen ember szívéből sem, de az embert ki lehet szakítani a saját szülőföldjéről.

Forrás: www.sopronmedia.hu

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...